Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България приветства инвестиционното участие на САЩ в "Три морета“

Като председател на Инициативата „Три морета“ през 2021 г. България приветства обявеното вчера решение на САЩ да участва в Инвестиционния фонд на „Три морета“ с 300 млн. долара, информира пресслужбата на МВнР.  Отпуснатите средства са предназначени за развитие на трансграничната енергийна инфраструктура в Централна и Източна Европа.

Припомняме, че през септември, България се включи във Фонда с 20 млн. евро, като по линия на инициативата е предложила за осъществяване няколко ключови проекта. Това са: разширяването на подземното газохранилище в Чирен, като важна част от стратегическата енергийна инфраструктура за нас и региона; рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна; изграждането на тунел под прохода „Петрохан“ и на магистрала „Черно море“, свързваща Бургас и Варна. 

За национален координатор по въпросите на „Три морета“ е определена вицпремеиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. 

Създадена е и Междуведомствена координационна група и Секретариат за организиране на българското председателство, в който са включени и представители на президентската администрация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

В Монтана инициираха подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци. Според информацията, се предвижда съхранение на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" в село Сумер. Петър Пенчев от "Екогласност" поясни, че според..

публикувано на 01.07.24 в 17:53

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44