Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Благотворителност по време на пандемия

Сандра, която сбъдва музикални желания на възрастни от домовете

Снимка: Сандра Петрова

Възрастни хора с озарени лица пеят и се смеят, забравили старостта, изолацията и… самотата. Загледани в екрана пред себе си, някои си тактуват, други пляскат в ритъм, трети дори правят плахи танцови стъпки. Да, това е реалната картинка в някои български старчески домове. Техните обитатели могат, макар и за кратко, да се почувстват специални.

Обикновено повод е рожденият ден на техен съквартирант. А в ролята на добрата фея, която се появява на екрана, за да изпълни музикалното желание на рожденика, влиза младата актриса и певица Сандра Петрова. „Беше малко необичайно, особено в началото на пандемията, когато хората от домовете още не бяха добре запознати с интернет технологиите. Но с времето някои от тях, заедно със социалните работници, се научиха как да осъществят добра интернет връзка и да свързват компютрите с телевизора, така че да ме гледат на голям екран“ – разказва Сандра.

Сандра Петрова забавлява обитателите на дом за възрастни хора в РусеМузикалните й онлайн срещи са част от “Предай нататък”- благотворителна кауза в помощ на хора в затруднено и неравностойно положение, каквито са и обитателите на старческите домове у нас. „Въпреки дистанционната връзка, те успяват да ми споделят важни неща, които стават важни и за мен“ – казва Сандра и добавя:

„Научих, че те имат нужда от повече внимание и че в забързаното ежедневие забравяме да им отделим време. А на тях им трябва малко! Достатъчно е да им се обадиш, да ги попиташ „Как си?“, да се заинтригуваш от техния живот. Защото възрастните имат какво да ни разкажат.“

Най-често поръчват на Сандра да им изпее нещо на Лили Иванова. Много се „котират“ и народните ни песни, като „Лудо младо“, както и стари градски романси. „Когато си поръчат нещо конкретно и аз го разуча за тях, става още по-специално! Но Лили им е фаворит! Просто виждам как тя е уловила времето за тези хора и сякаш го е замразила! Като чуят нейна песен - веднага скачат!“- казва Сандра.

Във време на пандемия, обитателите на тези домове са най-засегнати от изолацията. „Дали са тъжни? Когато изпълнявам някои песни, виждам как си спомнят за младостта и има лека тъга в тях“, споделя актрисата.

След дипломирането си в НАТФИЗ Сандра Петрова пее в Музикалния театър, била е и водещ в БНТ. Тя е републикански шампион на България по бодибилдинг и културизъм.Доброто е заразно. То носи не само радост на хората в нужда, но и на самите добротворци. Сега Сандра се е вдъхновила от още една идея, с която да зарадва възрастните хора в навечерието на Коледа. В момента тя подготвя студиен запис на концерт с любими техни коледни песни. В него ще пее в акомпанимент на трима млади музиканти. „Можем и онлайн да изпълняваме парчетата, но решихме, че ще е по-удобно да са на запис, така че да си го пускат в удобно време“ – обяснява младата певица и актриса. И не спира дотук!

„Имаме една идея, която вече започваме да раздвижваме.Това е да направим възможно, ако някой дарител поиска, да дари радост на дома за възрастни, като наеме музиканти. С тях може да се организират латино вечери или вечери на старите градски песни, в зависимост от предпочитанията на хората от дома.“

В навечерието на празниците, които тази година ще са много различни, заради изолацията покрай Covid-19, възрастните хора, подобно на всички ни, копнеят за глътка радост, щастие, музика и … мечти. Но по Коледа стават чудеса! Добрите феи имат грижата!

Снимки: Сандра Петрова

Още от категорията

Отбелязваме световния ден на рокендрола

Днес отбелязваме Световния ден на рокендрола, въпреки че историческият случай, който дава началото на този празник, е 12 април 1954 година, когато Бил Хейли записва на плоча песента си “Rock around the clock”, съобщава Справочна редакция на БНР...

публикувано на 13.04.21 в 05:05

Група Trigaida представя онлайн албума си с фолклор и електронна музика

Днес от 20.00 ч. българско време група Trigaida представя онлайн чрез Фейсбук страницата си дебютния си албум „Елате“ с български фолклор и електронна музика. Във формацията участват Ася Пинчева от „Космическите гласове на България“, Георги..

публикувано на 08.04.21 в 05:25

„Криво Садовско“ по свищовски от Холандия

Музиката трябва да отразява живота, за да е истинска и откровена, да разказва и докосва – убеден е Людмил Крумов . Както повечето музиканти, независимо от локдауна, той продължава да работи и да общува със света чрез любимото си изкуство...

публикувано на 06.04.21 в 14:31