Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български пианисти и цигулари свирят Бетовен

Днес е предполагаемият рожден ден на немския композитор

Снимка: архив

Преминала под знака на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен,  2020-а донесе много прекрасни мигове с творчеството на композитора, оставил забележителни творби и осъществил своеобразен мост от Класицизма към следващата епоха в музиката – Романтизма.

Случайно или не, това съвпадение с трудната и непредвидима за цялото човечество година, направи сякаш по-разбираеми невероятните, понякога ужасяващи препятствия, през които е преминал неговият житейски и творчески път. Независимо че много от концертите и събитията, посветени на тази годишнина, не се състояха, много от почитателите на класическата музика се върнаха назад във времето, към любими изпълнения, благодарение на безкрайните възможности на интернет пространството. В нашия „видеоконцерт“ споделяме нищожна част от произведенията на виенския класик, записани от български пианисти и цигулари, представители на няколко поколения.

Първият Концерт за пиано и оркестър на Бетовен е изпълнен за пръв път в Прага през 1798 г., солист е авторът. Посветен е на негова ученичка. Можете да го чуете „през погледа“ на „Софийски солисти“ с диригент Васил Казанджиев и пианиста Иван Дреников. Учил в България при Панчо Владигеров и Панка Пелишек, на 18 г. той е трети на Международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ в Италия, където малко по-късно Артуро Микеланджели го избира за свой ученик. Днес проф. Дреников е  преподавател в НМА „П. Владигеров“.


Животът му започва през 1770 г. в Бон, кръстен е на 17 декември – поради това някои изследователи считат, че рождената му дата е 16 декември, тъй като обичаят тогава е бил децата да се кръщават в деня след раждането. Известно е, че Бетовен започва заниманията си с музика в ранна възраст, първо – под ръководството на баща си, който имал амбицията да го превърне във „втори Моцарт“. Дори на първия му концерт обявил, че детето е на 6 вместо на 7 г. Като дете-чудо започва кариерата си и цигуларят Петър Делчев, единственият българин, който два пъти се нарежда сред лауреатите на големия конкурс „Паганини“ в Генуа. Изпълнението  на „Пролетна соната“ от Бетовен е от концерт в Германия преди десетилетия, а записът е от малкото видеа на талантливия ни сънародник.


Един от най-успелите български пианисти през последните години, Евгени Божанов, е записал в биографията си впечатляващ брой награди от международни конкурси. Сред тях са втора, при неприсъдена първа награда на конкурса „Святослав Рихтер“ в Русия и втора награда на „Кралица Елизабет“ в Белгия. Евгени е и сред финалистите на „Ван Клайбърн“ в САЩ през 2009 г. Записът на Соната оп. 31 № 3 е от сцената на този конкурс.


Тази кратка българска „Бетовенова панорама“ завършва с изпълнение на цигуларя Васко Василев, който през тази година отбеляза своята 50-годишнина. Записът е от концерт заедно с Baltic Neopolis Orchestra, произведението – транскрипция на Пета симфония на немския композитор. Това е едно от най-популярните и изпълнявани произведения на Бетовен – изключителна фигура в световната музикална история, личност, която изпълва със съдържание думи като гений, новаторство и съвършенство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15