Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната ни църква се готви за по-различни празници

Снимка: БГНЕС

Заради епидемията от Covid-19, българите се готвят да посрещнат Рождество Христово в по-различна обстановка. Храмовете се дезинфекцират и в тях може да се влиза само с маски. От ефира на БНТ Западно и Средноевропейският митрополит Антоний предупреди, че епидемията не трябва да се подценява и призова да се спазват строго всички противоепидемични мерки.

Митрополитът посочи, че храмовете "ще бъдат отворени за служение и това е правилно решение на правителството". По думите му, празниците около Великден са показали, че БПЦ и миряните са дисциплинирани и с отговорно съзнание за дълг към ближия и към Бога. "Трябва да помним смисъла и значението на всички християнски празници", призова негово високопреосвещенство и отправи благослов към българските православни християни:

"В навечерието на Рождество Христово искам да благопожелая на всички православни християни да имат христовия мир в своите сърца, да вземат върху си благата воля на родилия се Богомладенец, да усилят своята молитва да бъдем по-добри и съпричастни към нуждите на нашите ближни, та така да изпълним и заповедта на нашия Спасител и Избавител да имаме любов между човеците и по това ще познаем, че сме синове Божии."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15

Археологически открития край Ловеч недвусмислено разкриват корените на европейската цивилизация по българските земи

Недалеч от Ловеч, между селата Дойренци и Дренов, при изграждането на бъдещото трасе на автомагистрала "Хемус" е разкрито ямно светилище на седем хиляди години, оградено с обреден ров. Проучването му започва преди две години със сондажи и след..

публикувано на 16.07.24 в 13:20