Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната ни църква се готви за по-различни празници

Снимка: БГНЕС

Заради епидемията от Covid-19, българите се готвят да посрещнат Рождество Христово в по-различна обстановка. Храмовете се дезинфекцират и в тях може да се влиза само с маски. От ефира на БНТ Западно и Средноевропейският митрополит Антоний предупреди, че епидемията не трябва да се подценява и призова да се спазват строго всички противоепидемични мерки.

Митрополитът посочи, че храмовете "ще бъдат отворени за служение и това е правилно решение на правителството". По думите му, празниците около Великден са показали, че БПЦ и миряните са дисциплинирани и с отговорно съзнание за дълг към ближия и към Бога. "Трябва да помним смисъла и значението на всички християнски празници", призова негово високопреосвещенство и отправи благослов към българските православни християни:

"В навечерието на Рождество Христово искам да благопожелая на всички православни християни да имат христовия мир в своите сърца, да вземат върху си благата воля на родилия се Богомладенец, да усилят своята молитва да бъдем по-добри и съпричастни към нуждите на нашите ближни, та така да изпълним и заповедта на нашия Спасител и Избавител да имаме любов между човеците и по това ще познаем, че сме синове Божии."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49