Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е сред водещите в ЕС по използване на изкуствен интелект

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българските фирми са сред водещите в ЕС по използването на изкуствен интелект. Средно за ЕС 42% от компаниите прибягват до тези услуги. В Чехия го използват 61” от фирмите, в България и в Литва 54% от бизнеса. Това се дължи на гласови асистенти, системи за гласово разпознаване, системи за лицево разпознаване, алгоритми за насочване на рекламата. Коронавирусната пандемия ускори употребата на изкуствения интелект, сочи изследването.

Затова Европейска агенция за основните права прозивова страните в ЕС да засилят законодателството за защита на човека спрямо изкуствения интелект, който може да бъде източник на грешки и дискриминация, които са трудно оспорими, предаде БТА. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05