Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Част II от разказа за дамата, превърнала колелото и фотографията в страст

Нора Михайлова за пътешествието си между световете и поезията в снимки

Снимка: Facebook /Нора Михайлова

Преди години мечтата на Нора Михайлова била да стане художничка. Сбъдва я чрез фотографията, която ѝ позволява да изрази себе си.

Докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света, улавя в снимки детайлите, хората и пейзажите. Има вече две самостоятелни изложби, в Дамаск и в Тел Авив. Една от поредиците си е кръстила "арестувани снимки", защото е запечатала с обектива си забранени за снимане кадри, като тези от стената на плача по време на Шабат.


Любимата ѝ тема са вратите, като символ на вярата и надеждата. Покрай формите и цветовете им, научава и тяхната история, открива посланията им.


"Една от изложбите, които направих беше в лютеранската църква в стария град на Яфо, под съпровода на орган. В нея представих врати от различни страни. На всяка снимка имаше описание с определена мисъл. Вратите срещат световете, през тях преминаваш от една цивилизация в друга. Те не трябва да бъдат затворени, защото са мост, който ни обединява, независимо от различните култури и начин на живот."

В свободното си време Нора обича да кара колело на дълги разстояния. Колоезденето е другата ѝ страст, която започва във Вашингтон. В Израел създава групата „Bike with me”. Заедно с дипломати от различни страни (Чехия, Словакия, Австрия, Норвегия, Щатите, Канада, Египет, Англия) прави велосипедни обиколки в Херцлия и Тел Авив. Събирали се всяка сутрин, в 7часа, а съпругът ѝ се чудел на ентусиазма им. Участват дори и в Триатлона на Херцлия, където печелят трето място.


"Когато дойдох в Йордания се включих в групата „Cycling Jordan”- отбелязва тя. -  Карам също и сама на големи разстояния, понякога дори и по 40 -50 км на ден. Стигнала съм до такива места, където ми се струва, че човешки крак не е стъпвал, като Маунт Небо, Ум ар Расас, Вади Муджиб, крепостта Мукауир, където е обезглавен Йоан Кръстител. И тук е моментът да благодаря на моя съпруг за подкрепата, която ми оказва и това, че ме насърчи да бъда себе си. Имам големи мечти, да обиколя Йордания на велосипед. Някои познати ме питаха, как може сама жена да обикаля на велосипед из арабска страна. Но аз искам да ги успокоя: йорданците са най-милите и приветливи хора, които познавам."

Снимки: Facebook / Нора Михайлова

Още от категорията

Мира Котева – от Лондон до София в търсене на приказни и житейски сюжети

Всеки знае сюжета на приказка като „Снежанка“, например. Но замисляли сте се за личната история на всеки един от персонажите в нея, какви емоции изпитват, защо са такива каквито са? Отговор на тези въпроси откриваме в дебютната книгата на младата..

публикувано на 10.07.21 в 11:55
Албена Данаилова

Албена Данаилова: Мечтая за свят без рестрикции и с повече музика

Наричат я „първата дама“ на Виенската филхармония и това не е просто журналистически трик – тя наистина е първата жена-концертмайстор, записала името си в близо 180-годишната история на оркестъра, считан за един от най-добрите в света. Родена е в..

публикувано на 29.06.21 в 07:15

Олга Борисова: Прекланям се пред творческия гений на народа ни

„Благодаря на Бога за този велик подарък – моите 60 години на сцената и 80-те житейски лета, които доживях – развълнувано споделя певицата Олга Борисова . – Щастлива съм, че цял живот пея нашите неповторими, емоционални народни песни, първо – в..

публикувано на 28.06.21 в 11:47