Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Част II от разказа за дамата, превърнала колелото и фотографията в страст

Нора Михайлова за пътешествието си между световете и поезията в снимки

Снимка: Facebook /Нора Михайлова

Преди години мечтата на Нора Михайлова била да стане художничка. Сбъдва я чрез фотографията, която ѝ позволява да изрази себе си.

Докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света, улавя в снимки детайлите, хората и пейзажите. Има вече две самостоятелни изложби, в Дамаск и в Тел Авив. Една от поредиците си е кръстила "арестувани снимки", защото е запечатала с обектива си забранени за снимане кадри, като тези от стената на плача по време на Шабат.


Любимата ѝ тема са вратите, като символ на вярата и надеждата. Покрай формите и цветовете им, научава и тяхната история, открива посланията им.


"Една от изложбите, които направих беше в лютеранската църква в стария град на Яфо, под съпровода на орган. В нея представих врати от различни страни. На всяка снимка имаше описание с определена мисъл. Вратите срещат световете, през тях преминаваш от една цивилизация в друга. Те не трябва да бъдат затворени, защото са мост, който ни обединява, независимо от различните култури и начин на живот."

В свободното си време Нора обича да кара колело на дълги разстояния. Колоезденето е другата ѝ страст, която започва във Вашингтон. В Израел създава групата „Bike with me”. Заедно с дипломати от различни страни (Чехия, Словакия, Австрия, Норвегия, Щатите, Канада, Египет, Англия) прави велосипедни обиколки в Херцлия и Тел Авив. Събирали се всяка сутрин, в 7часа, а съпругът ѝ се чудел на ентусиазма им. Участват дори и в Триатлона на Херцлия, където печелят трето място.


"Когато дойдох в Йордания се включих в групата „Cycling Jordan”- отбелязва тя. -  Карам също и сама на големи разстояния, понякога дори и по 40 -50 км на ден. Стигнала съм до такива места, където ми се струва, че човешки крак не е стъпвал, като Маунт Небо, Ум ар Расас, Вади Муджиб, крепостта Мукауир, където е обезглавен Йоан Кръстител. И тук е моментът да благодаря на моя съпруг за подкрепата, която ми оказва и това, че ме насърчи да бъда себе си. Имам големи мечти, да обиколя Йордания на велосипед. Някои познати ме питаха, как може сама жена да обикаля на велосипед из арабска страна. Но аз искам да ги успокоя: йорданците са най-милите и приветливи хора, които познавам."

Снимки: Facebook / Нора Михайлова

Още от категорията

Мистер Сенко пръв изпълнил номера с махането на глава

През 1961 г. холивудски знаменитости се събират пред големия екран, за да се уверят с очите си, че магията не е единствено привилегия на шарлатани. В средата на цирковата арена, сред разсейващи се пушеци, един факир отмахва главата си и със спокоен ход,..

публикувано на 20.02.21 в 09:05

"Тайм" оповести българин сред лидерите на бъдещето

Лидерът на белоруската опозиция Светлана Тихановская, президентският помощник на Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан и изпълнителният директор на „Robinhood“ Владимир Тенев, са включени в списъка на сп. „Тайм“ - "Следващите 100 най-влиятелни..

публикувано на 18.02.21 в 09:45

Райко Петров подготвя първите ни олимпийски шампиони по борба

Днес се навършват 10 години от кончината на проф. Райко Петров (1930-2011) - една от най-големите фигури в историята на българската борба, който я превръща в световна сила. 15 години Петров е треньор на националния ни отбор по свободна борба и подготвя..

публикувано на 16.02.21 в 06:35