Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи от четири континента рецитират български стихове на Коледа

Александър Димитров преподава български език на ентусиасти от цял свят

Снимка: архив

Мариано от Перу мечтае някой ден да се засели на българското Черноморие. А Лара от Португалия желае да посещава лекции в български университет. За да придвижат плановете си обаче и двамата се нуждаят от познания по български език.

Шанс да осъществят мечтите си Мариано и Лара намират в лицето на Александър Димитров – студент в магистърската програма по международен бизнес в УНСС и полиглот. От два месеца младежите учат български език и култура в неговите онлайн класове.



Винаги съм обичал да представям България пред хора от други държави – казва Александър. – Но идеята за тези курсове се роди в разговор с приятели от чужбина, които попитах дали биха искали да научат нещо на български език. Повечето от тях отговориха утвърдително и дори ме попитаха дали може да поканят свои познати. Така си уговорихме среща, за да им преподам някои основни думи. Като видях, че има интерес, препоръчах на други мои приятели да поканят хора, които също искат да научат нещо. В крайна сметка се сформира група от 55 души от 20 държави и четири континента.”

Снимка: личен архив

Южна Корея, Бразилия, Мексико, Филипините, Китай – това са някои от най-отдалечените по култура и манталитет държави, в които младежи учат български език. Допреди два месеца повечето от тях не са и чували за страната ни, а други са я свързвали с футболните легенди Христо Стоичков и Димитър Бербатов, с морето и с... баницата.

“При кандидатстването всеки трябваше да напише каква е мотивацията му да участва в този курс – разказва Александър. – На първо място, има хора от много далечни държави, които не знаят нищо за България, но биха искали да научат екзотичен език. Други са били на почивка у нас и много им е харесало, затова и мечтаят да се върнат някой ден и да комуникират на езика. Има и хора, които са учили в страната ни, но не са успели да се стравят с българския и сега биха искали да напреднат. Срещат се и студенти по лингвистика – те се интересуват от езици и това е една много добра възможност за тях.”

Освен да учат самия език, курсистите се запознават с исторически и културни забележителности, с обичаите, с литературата и музиката. Сами определят темите и вече знаят коя е Баба Марта, какво представляват кукерите. На Коледа пък ще издекламират първото си българско стихотворение, избирайки между Иван Вазов, Гео Милев, Елисавета Багряна, Асен Разцветников. Инициативата за този своеобразен рецитал е на читалище “Развитие-1873” в Пещера. Видеата ще бъдат качени във фейсбук страницата “Възрожденско приключение”, а най-добрият рецитатор ще получи награда за изпълнението си.

Първия си досег с чужд език Александър Димитров прави на пет години, когато се запознава с английския. В училище изучава френски, а към края на гимназията започва да учи и испански. В университета пък се запалва по португалския и румънския. Така той днес говори свободно пет чужди езика.

“Магическа формула за запаметяване на толкова много информация и за това да не объркваме езиците няма – категоричен е полиглотът. – Но помага, когато искаме да научим даден език, да се концентрираме само върху него. Тогава всичко трябва да правим на този език - да гледаме новини, да четем, да слушаме, да говорим, без да се разсейваме с други езици. Един по един език е много по-лесно за научаване.”

Познанието на толкова много езици отваря границите пред Александър за запознанства с нови хора и култури – не само посещавайки естествената им среда. Младежът работи също като екскурзовод за Free Sofia Tour и на езика на гостите разкрива забележителностите на столицата и на други български градове. В заниманията с курсистите си засега се води изцяло от идеалистични подбуди. Все още не е мислил как да развие проекта си и дали да го превърне в работа срещу заплащане. Загатва обаче, че собственото му вдъхновение и това на курсистите му дават основание да продължи. Междувременно преследва голямата си цел да превърне България в разпознаваема и запомняща се страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34