Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заведенията остават затворени до 31 януари, малките ученици се връщат в училище

До края на месеца се очакват първите ваксинации срещу коронавирус

Снимка: БГНЕС

Националният оперативен щаб потвърди предложените вчера противоепидемични мерки  нощните заведения, ресторантите и моловете да останат затворени до 31 януари, децата до 4 клас да се върнат в училищата на 4 януари, както и тези в яслите и детските градини, а от началото на новата година да бъдат отворени театрите, музеите и галериите при 30% посещаемост.

Здравният и икономическият министър Костадин Ангелов и Лъчезар Борисов днес ще предупредят представителите на веригите на хранителните и нехранителните магазини да спазват противоепидемичните мерки.

„В противен случай ще бъдем принудени да спрем тяхната работа“, заяви на брифинг на Министерството на здравеопазването държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Групи от регионалните здравни инспекции и полицията ще следят за спазването на предписанията и при нарушаването им ще последва
бързо затваряне“, по думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

До края на годината се очакват първите имунизации срещу коронавируса. По този повод ръководителят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски призова всички хора да се ваксинират, а лекарите да разяснят на своите пациенти ползата от поставянето на ваксините.„Министерството на здравеопазването няма да се превръща в дистрибутор на ваксини, нито ще провежда кампании в полза на някоя от тях”, заяви, на свой ред, проф. Костадин Ангелов. Той обясни, че лекарите първи ще получават „смляната информация“, за да помогнат на гражданите да дадат информирано съгласие.

При връщането на децата в училище ще бъде приложен диференциран подход, заяви просветният министър Красимир Вълчев. Той добави, че малките ученици са по-малко преносители на заразата. Родителите, които не искат все още да пускат децата си на училище, трябва да подадат заявление за обучение от разстояние
, каза още министърът и уточни, че до момента са постъпили 1000 подобни молби.

Мярката за компенсации на хората от затворените бизнеси в размер на 24 лв. дневно ще действа до края на годината, обяви социалният министър Деница Сачева.По думите й, до момента работодателите са подали над 4 хил. заявления за близо 19 500 служители. Мерките 60/40 и 80/20 за хотелиерството, ресторантьорството, туризма и транспорта ще действат до 31 март.

Икономическият министър Лъчезар Борисов заяви, че от понеделник бизнесът ще може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени заедно с НАП. В началото на следващата година пък ще започне мярката в помощ на
големи малки предприятия с оборот над 500 хил. лв.

България отново е на първо място по смъртност от коронавирус в Европейския съюз, а по заболеваемост – на 14-о място. През последната седмица излекуваните наброяват 18 907 и с тях оздравелите от началото на епидемията стават 90 510. По отношение на заетите легла в цялата страна данните показват 52% при пациенти без тежки усложнения и 44% при хората в реанимация.

Още от категорията

Не се изисква карантиниране за пътуващи транзитно към Албания

Пътуващите за Албания, които преминават транзитно през Северна Македония и Гърция, няма да бъдат поставяни под задължителна 14-дневна карантина, съобщи българското външно министерство. До 3 май 2021 г. Албания въведе задължителна карантина за период от..

публикувано на 23.04.21 в 12:33
Мустафа Карадайъ

ДПС не желае да се експлоатира темата за арменския геноцид

Парламентът обсъди искането за приемане на декларация по повод 24 април – „Ден в памет на жертвите на масовото изтребление на арменците в Османската империя“. Депутатът от „Изправи се! Мутри вън!“ Арман Бабикян поиска Народното събрание да приеме решение и..

публикувано на 23.04.21 в 12:03

По съседски: Събития с балкански адрес

Джо Байдън призова Сърбия и Косово за взаимно признаване Американският президент Джо Байдън е призовал правителството на Косово да продължи диалога за нормализиране на отношенията със съседна Сърбия. В писмо до новия президент на Косово..

публикувано на 23.04.21 в 11:16