Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчетата в Рединг се готвят за Коледа и Нова година

4
Снимка: личен архив

Когато Виктория Влаховска се мести в гр. Рединг, Великобритания, се оказва, че българското училище, което ще посещава дъщеря ѝ, за да изучава родния си език, е на повече от час път. Българската диаспора в Рединг обаче е голяма, затова Виктория решава да основе училище в града. През септември 2017 г. българското училище „Д-р Петър Берон” вече е факт.

„Ние обхващаме района в Рединг, Уокингам и Бракнел – уточнява преподавателят по български език и литература Цветанка Стоянова. - В нашето училище има 35 ученици. Българският език е втори за тях и искам да им дам стимул да продължат да го изучават. В часовете по литература ги запознавам с български автори и произведенията, които са създали. Особено значение има изучаването на историята, която им преподава Диана Петрова, защото трябва да знаят, откъде идват и какво означава името България за световната история. Важен предмет е и географията, защото той ще им помогне да знаят къде се намира тяхната родина и да опознаят родния си край.”

По време на първия локдаун във Великобритания, училището в Рединг преминава към онлайн-обучение.

„Сега обаче поетапно се връщаме в класните стаи. Имаме вариант да изнесем онлайн-концерт, но искаме децата да имат ден, изпълнен с Коледно настроение. Ще правим картички в клас, декорации, украса на сладки и много други изненади” - казва Виктория Влаховска, а Цветанка Стоянова допълва:

От ляво надясно: Виктория Влаховска, Диана Петрова, Цветанка Стоянова, Екатерина Димитрова

„Тази година учениците имат проект „Моята българска Коледа”, в рамките на който да напишат есе със снимков материал и да покажат, как празнуват в тяхното семейство, но по български, без да се смесват с английските обичаи и традиции.”

Българчетата в Рединг с удоволствие учат коледни песни и стихотворения, а от учителите си научават, как се празнува Бъдни вечер, Коледа, какво се поднася на трапезата в България.

„Знаят как се посреща Нова година, какви са обичаите и как празнува българският народ. А за 1 януари са изработили сурвачки и с нетърпение чакат тържеството, за да сурвакат родителите и приятелите си. Миналата година изработиха кукерски маски” - разказва преподавателят Екатерина Димитрова.

През 2019 г. училището полага основите на интересна традиция: календари с рисунки. Тогава темата е „Български светци – имени дни”.

„Доста от учениците носят имена на светци, но никой от тях не знаеше какво означава имен ден и защо се празнува, затова им беше много интересно да разучат – отбелязва Виктория Влаховска. – А новият ни проект е свързан с това да проучат български празник или обичай, да отговорят на въпроси, свързани с него и да нарисуват предмет, свързан с този празник. Всички рисунки станаха прекрасни и красят новия календар за 2021 г.

Училището в Рединг се гордее и с мобилната си библиотека. Тя се намира в един автомобил, а учениците с интерес четат басни, български народни приказки, детски книги.

„Ние се опитваме да формираме знания, умения и позитивно отношение към българската култура, към народните празници и обичаи, докосването чрез българския език до историята и традициите на българския народ и опознаване на България – казва Виктория Влаховска. - Но най-вече изграждаме на чувство за общност, защото за нас това е от изключително значение.”

Снимки: личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10