Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В навечерието на Игнажден полазници ще сгреят душите на самотните

Сърцата ни водят - кампанията, която сгрява сърцата на самотните възрастни хора

Снимка: Facebook /Мото клуб ВОКИЛ

"Няма по-красив жест от този да дадеш от своето на нямащия, защото е лесно да си добър, а доброто е заразно!" С този емоционален призив варненският мото клуб "Вокил" призова съгражданите си да подкрепят кампанията "Сърцата ни водят", в помощ на възрастни и самотни хора. Те са убедени, че вниманието и чистосърдечният разговор сгряват премръзналата самотна душа, повече от всичко останало.

Затова решават да отделят време, средства и най-вече блага дума за хората, които ще посрещнат наближаващите празничните дни съвсем сами. Това не е първата благотворителна акция на клуба, който от четири години насам помага, под една или друга форма, на болни и немощни: 


"Тази година искахме да е нещо по-различно да достигнем до последния, който се нуждае от подкрепа - разказва Никола Димитров, председател на клуба. - Така се роди идеята да закупим продукти за хора, към които съдбата не е била благосклонна. Да им обърнем специално внимание.

Никола Димитров
Обещаваме да сме много стриктни при спазването на противоепидемичните мерки. Не ни се иска да поставим в риск възрастните хора, които по различни причини живеят самотни в бедност и лишения. Идеята е да ги видим, те са наши майки, баби, останали сами в карая на житейския си път. Ние ще се постараем да им отделим малко време, за да видят, че не са забравени от света и от хората. Затова, който от тях прояви желание, ще си говорим на разстояние. На тези, които се страхуват ще им оставяме торбичката с продукти пред вратата."

Новината за инициативата на клуба спечели сърцата на мнозина и запали пламъчето на надеждата, че добрината и човещината в страната ни ще пребъдат, независимо от изпитанията.
"Чудесна идея! - отбелязва Цветелина Александрова от Варна, която споделя общи възгледи и ценности в онлайн платформа за личностно развитие  - Обикновено се сещаме по празниците да обърнем поглед към нуждаещите се. Хубаво е да има такива инициативи и не само около такива дни."

"Много ми допадна тази идея, защото възрастните хора наистина сякаш са забравени от обществото" - допълва я Веска Манова от София, която също участва в платформата. "Тази инициатива сред млади момчета показва, че все още има жарава, съхранена през поколенията” - присъединява се към тях Йотка Халачева от Карлово. - Проблясва надежда, че младите ще продължат традициите в обществото ни за посрещане на празниците с етусиазъм и много любов."

Действията на мото клуб "Вокил" са координирани със Социалната служба във Варна, която им е предоставила списъци на самотните хора с ниски доходи. Освен с хранителни продукти, младите мъже имат намерение да подкрепят възрастните си съграждани и с дребни ремонти в домовете им. Инициативата среща подкрепата и на останалите мото клубове, които в морската ни столица са общо 15, както и на варненци, извън техните организации. Продуктите вече са закупени и са направени около 180 пакета. Разнасянето им започва в събота, на 19 декември, и ще продължи и през следващите дни, докато всичко не бъде доставено по домовете на нуждаещите се:"Бяхме много приятно изненадани, че в България наистина сме много чистосърдечни и добри, въпреки някои "хейтъри"- отбелязва Никола Димитров. - Искам да кажа на всички, че има много добри хора. Не го забравяйте! Оглеждайте се, те са около нас! Кампанията ни нямаше да достигне този мащаб, ако не бяха всички, които се включиха. Защото сърцата ни водят и намираме път и начин там, където другите се отказват.”

Снимки: Facebook /Мото клуб ВОКИЛ, Никола Димитров

Още от категорията

Задължителна карантина за пристигащи в Албания от Гърция и Северна Македония

Албания въведе задължителна 14-дневна карантина за всички граждани, пристигащи от Гърция и Република Северна Македония. Мярката, която е в сила от 20 април 2021 г., ще продължи до 3 май 2021 г. По информация на посолството ни в Тирана всички..

публикувано на 21.04.21 в 14:39

До понеделник ГЕРБ ще върнат мандата за съставяне на правителство

Ако "Демократична България" и "Има такъв народ" не искат да разговарят с ГЕРБ за предложеното от нас правителство и за бъдещите приоритети на управление, ще върнем мандата. Това обяви издигнатият за премиер Даниел Митов пред bTV. Той призна, че се..

публикувано на 21.04.21 в 11:25

УНИЦЕФ: Едно от всеки три българчета се чувства в опасност

Всяко второ дете в България до 18-годишна възраст, или 47% от децата, е преживяло някаква форма на насилие . Това показва проучване на УНИЦЕФ-България сред над 2 хиляди деца и младежи на възраст от 13 до 25 години, проведено през 2019 - 2020 година...

публикувано на 20.04.21 в 15:02