Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 14-18 декември 2020 г.

Гърция подкрепя под условие европерспективата на Скопие

Гърция е с непроменена позиция спрямо подкрепата за европейската перспектива на Северна Македония, заяви говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Папайоану, предаде БГНЕС. "Ще го повторя още веднъж. Подкрепяме този процес от 2003 г. насам, разбира се в съответствие с поставените условия, и тази позиция изобщо не се е променила", каза Папайоану на официална пресконференция.

Косово се отдели и електрически от Сърбия

Косово се отдели от сръбската енергийна мрежа и сега получава ток от Албания, съобщи ДПА. С присъединяването към албанската електроенергийна система косовският енергиен доставчик КОСТТ става официален член на Европейската електроенергийна мрежа (ENTSO-E), към която преди като част от сръбската мрежа EPS не принадлежеше. През последните 2 години бившата югопровинция активно изгражда вятърни паркове с турски и немски инвестиции. Но основните надежди за енергийна независимост са свързани с американската компания Соntоur Glоbаl. Тя строи 500-мегаватова ТЕЦ. Това е най-голямата чуждестранна инвестиция в страната за 1,3 млрд. евро. Централата ще е алтернатива на сръбския ТЕЦ „Обилич“ в Северно Косово.

Санкциите на САЩ срещу Турция са символични

Санкциите на САЩ няма да засегнат турската армия и отбранителния сектор, каза ръководителят на управлението за отбранителна промишленост на Турция Исмаил Демир. Санкциите заради покупката на руските ракети С 400 са насочени само срещу ръководството на правителствената агенция, но не засягат вече подписаните споразумения, подчерта Демир. Той уточни, че Турция не се определя от САЩ като "враг" и добави, че американските санкции не целят да навредят на турските отбранителни усилия. Във военнопромишления комплекс на страната работят 1600 турски фирми и те не са засегнати, обобщава БТА.

Турция смята, че в Кипър не може да има единна държава

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу разговаря със специалната пратеничка на ООН за Кипър Джейн Хол Лют, предаде Anadolu Agency. Заявихме на Джейн Хол Лют, че проектът за двузонална федерация вече не е жизнеспособен, е написал Чавушоглу в Туитър след срещата. В съответствие с реалностите на острова турската страна защитава решение с две държави, базирано на равноправен суверенитет, посочва още Чавушоглу и добавя, че трябва да се намери обща основа за нов преговорен процес, предаде БТА.

Хървати и мюсюлмани бойкотираха Лавров в Сараево

Русия смята за неправилно да се увековечава международния протекторат над Босна и Херцеговина, заяви руският външен министър Сергей Лавров, който бе на посещение в Сараево. Смятаме, че няма добавена стойност от присъствието на международните институции в страната, допълни Лавров. Хърватският и мюсюлманският представители в колективното босненско председателство Желко Комшич и Шефик Джаферович се отказаха от среща с първия руски дипломат. В обща декларация двамата изтъкнаха, че решението им е свързано с изявленията на Лавров срещу прилагането на Дейтънското мирно споразумение и подкрепата на госта за позицията на Република Сръбска срещу членството на страната в НАТО, предаде БГНЕС.

Румъния се безпокои от новоприети закони в Молдова

Румъния отново изрази безпокойство от "недемократичните и непрозрачни решения", приети от парламента в Молдова, заяви външното министерство в Букурещ. Въпреки сигналите от страна на международните партньори на Молдова, включително и Румъния, парламентарната коалиция на Партията на социалистите и Платформата "За Молдова" "продължава да приема закони, с негативни ефекти върху развитието на страната, предаде AGERPRES. Недоволството е предизвикано от закона за руския език, който отново получи статут на "език за междуетническа комуникация". Букурещ подчертава, че това се прави седмици преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент на Молдова Мая Санду, предаде БТА.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС и архив

Още от категорията

България днес - 24 юли 2024 г.

Само след два дни светът ще бъде Олимпиада и всички погледи ще са отправени към спортните съоръжения в Париж. А ние се връщаме назад в историята по олимпийския път на България с помощта на главния уредник на Музея на спорта в София Катя Иванова, която..

публикувано на 24.07.24 в 19:00

Българското куче Дарк ще бди за сигурността в Париж за Олимпиадата

Полицейско куче, обучено да открива експлозиви, и неговият водач Богдан Димитров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са вече в Париж и следят за безопасното провеждане на Олимпийските игри. Кучето Дарк и Богдан са част от българския..

публикувано на 24.07.24 в 15:59

Пострадалите при пожарите ще могат да се настаняват и в хотели като украинските бежанци

След тежки дни на битка с огъня пожарната обстановка в страната ни е овладяна. Няма опасност от разпространение на пожара, възникнал на гръцка територия в близост до българо-гръцката  граница. От наша страна са осигурени и разположени достатъчно екипи и..

публикувано на 24.07.24 в 13:50