Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: БГНЕС

В отговор на сериозната ситуация с Covid-19, през изтеклата седмица някои държави направиха промени или подготвят такива по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте подробностите:

Гърция намали карантината за пристигащи от 10 на 3 дни, като мярката ще важи до 7 януари 2021 г.. Запазва се изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, както за и бързия тест, който ще бъде правен при влизане в страната.

От МВнР припомнят, че изискваната карантина и бързи тестове за Covid-19 не се отнасят за водачите на товарни камиони. Освен това за тях продължава да не се прилага ограничението за преминаване само в часовата зона от 07.00 ч. до 23.00 ч., което важи за всички останали граждани, преминаващи през сухопътни граници на страната. Запазва се изискването за представяне на QR код.

Австрия въвежда нов режим за влизане в страната, считано от 19 декември 2020. От тази дата гражданите, пристигащи от България ще бъдат задължени да декларират, че влизат в 10-дневна карантина , като представят попълнени приложения E и F, в които описват къде ще останат по време на карантината. Приложенията са публикувани и на сайта на МВнР на България

Най-рано на 5-ия ден след началото на карантината лицата биха могли да се освободят от нея, като предоставят негативен резултат от PCR тест или антигенен тест. Карантината може да бъде отменена и при отпътуване от Австрия, когато обаче това стане при максимално ограничаване на опасността от зараза на други хора.

Предвидени са изключения от посочения режим, но само при представяне при пристигането на негативен резултат от PCR тест или антигенен тест, не по-стар от 72 часа преди пристигането. Изключенията се отнасят за: хуманитарни екипи; граждани, които пътуват със служебна цел, пътуващи по медицински причини лица и др.

Сърбия затяга режима за влизане в страната покрай предстоящите празници, считано от 20 декември 2020 г. . От тази дата чужденците ще влизат на територията на страната само след представяне на отрицателен PCR тест, направен до 48 ч. преди пристигането в Сърбия, съобщиха властите в западната ни съседка. Най-вероятно изискването ще бъде в сила до 10 януари 2021 г. включително. За сърбите тестът не е задължителен, но ако откажат - подлежат на карантина.

Съществуващите противоепидемични мерки дават резултат, но нивото на разпространение на Covid-19 в Сърбия остава високо, обявиха властите.

Хърватия удължи ограничителните мерки за влизане в страната до 15 януари 2021 г. Властите запазват изискването при влизане в Хърватия пристигащите от България граждани да представят удостоверение за отрицателен PCR тест не по-старо от 48 часа или да се самоизолират до снабдяването с такова.

Мярката не важи за: транзитни пътници със задължението да напуснат Хърватия в рамките на 12 часа след влизане, трансгранични работници, дипломати, служители на международни организации, гранични здравни работници, ученици, студенти и стажанти, моряци, пътуващи по медицински причини, работници в сектора на транспорта и други.

Великобритания съкращава карантинния период след пристигане в страната на 10 дни. Считано от 14 декември 2020 г. периодът на задължителна карантина при пристигане в Обединеното кралство и Северна Ирландия се намалява от 14 на 10 дни. Това означава, че всички лица, които влизат от държава, която не попада в т.нар. „коридори за пътуване“, в т.ч. и България, ще трябва да изкарат 10-дневен карантинен период след своето пристигане.

Остава изискването за попълването на формуляр за локализация на пътника (PassengerLocatorForm - PLF) преди пътуването. Засега единствено лицата, пътуващи до Англия, ще трябва да посочат във формуляра дали ще се възползват от т.нар. опция за „тест за освобождаване от карантина“ (‘testtorelease’ scheme).

Съгласно действащите правила, пътуващите до Англия могат да си направят тест за Covid-19 за собствена сметка след 5-ия ден от самоизолацията си в в страната. При отрицателен резултат от това изследване те ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината. Тестът ще трябва да бъде направен на територията на Обединеното кралство, като списъкът с акредитираните лаборатории може да бъде открит на сайта на Британското правителство.

Германия въведе по-строги ограничителни мерки за влизане и престой в страната. Те са в сила от 16 декември 2020 г. до 10 януари 2021 г., поради което външното ни министерство препоръчва на българите да се въздържат от пътувания във федералната република.

От 13 декември е обявен вечерен час - от 21:00 до 05:00 ч. за цяла Бавария. Тюрингия също наложи ограничения за излизане между 22:00 и 05:00 ч., които са в сила за цялата провинцията. В Баден-Вюртемберг също вече е въведен вечерен час - между 20:00 ч. и 05:00 ч. Още за действащите ограничения може да прочетете ТУК

Припомняме, чепри пристигане от рисков регион в Германия, какъвто е и България, се изисква онлайн регистрация преди пътуването на интернет адрес, като местните здравни служби могат да поискат от пристигналите да представят негативен тест за коронавирус, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването, или да направят такъв след пристигането си. Изключение от изискването за регистрация се прилага само в случаите на трансгранични пътувания с престой под 24 часа.

Действащият режим за пристигащите от рискови региони е задължителна 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната най-рано на петия ден след влизане в страната и отрицателен резултат от PCR тест.

От 11 декември 2020 г. задължителната карантина в провинция Северен Рейн-Вестфалия за пристигащите от рискови региони отпадна.

Чехия въведе строги противоепидемични мерки в цялата страна, които влязоха в сила от 18.12.2020г. Но на този етап мерките не предвиждат изменения в режима на пътуване от България до Чехия, съобщават от МВнР.

Властите на Чешката република запазват изискването за влизане на територията страната след направен негативен PCR тест с давност не повече от 72 часа преди датата на влизане, както и на попълнен електронен пътнически формуляр, който е достъпен на следната уеб страница.

В извънредни случаи се допуска възможността за PCR тест в рамките на 5 дни след влизане на територията на Чехия. В такива случаи са валидни ограниченията за придвижване до получаване на негативен резултат от теста.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50