Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За силата на думите – български поговорки и вярвания

Снимка: архив

Вярваме или не в енергията на думите, които изричаме, ние и до днес придружаваме всички празници с пожелания. Традиционни или съчинени според случая, те са съвременни наричания за здраве, дълголетие, щастие и късмет. Особено когато случаят бележи ново начало, което означава нови надежди и нови възможности. Такъв е и смисълът на празниците около Коледа и Нова година, изпълнени със символични думи и действия.

Ако се учим от мъдростта на предците ни, трябва да сме внимателни с думите, които изричаме. Като в популярната поговорка: „Казана дума – хвърлен камък“. Макар че често употребяваме и друга, със съвсем противоположно значение: „Дума дупка не прави“. Казано по друг начин, не е голяма работа да кажеш или да ти кажат нещо обидно или невярно. Случва се! Важни са делата.

Някога да изречеш „Дума ти дадох!“ имало тежестта на договор, който трябва да изпълниш с цената на всичко, защото „Човек струва толкова, колкото струва думата му“. „Голям залък лапни, голяма дума не казвай“ пък е съвет към онези, които се изхвърлят в обещанията си.

В народните представи да желаеш зло на ближния си е тежък грях, а несправедливата клетва се връща обратно при онзи, който я е изрекъл. За мъдростта на народа ни, вложена в поговорките, които употребяваме и днес, четете в публикацията „Добра дума – златен ключ” – за силата на словото във фолклора” от колекцията на Радио България.

Редактор: Албена Безовска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30