Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 години от рождението на поп легендата на България Емил Димитров

Емил Димитров
Снимка: архив

На 23 декември се навършват 80 години от рождението на Емил Димитров – една от емблемите на българската естрада. Той е първият певец у нас, който изпълнява собствени песни, отбелязва пред БТА по повод годишнината Анелия Първанова от Регионалния исторически музей в Плевен, родния град на талантливия музикант. 

В репертоара на Емил Димитров има повече от 400 композиции, 280 от които са авторски. Издал е 30 албума. Носител е на редица престижни награди от изявите си по света и в България, избран е и за член на Съюза на френските композитори. 


Емил Димитров първи от поп певците и композиторите у нас включва в свои песни мотиви от българския фолклор, подчертава Анелия Първанова от плевенския музей. Припомняме, че в Плевен беше открита изложба, посветена на годишнината на именития ни музикант.

Емил Димитров напусна този свят на 30 март 2005 г., на 64-годишна възраст.

Историята на песента „Моя страна, моя България”, превърнала се в символ на родината за милиони българи отблизо и далеч, можете да си припомните в публикацията от колекцията на Радио България - "1970 - Емил Димитров и историята на една емблематична песен".

Още за поп легендата на България, негово интервю и изпълнение на френски език ще намерите в спомена за Емил Димитров, подготвен от Архивния фонд на БНР.  

Снимки: Архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15