Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бързите антигенни тестове се приравняват към PCR тестовете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов бързите антигенни тестове се добавят като лабораторен критерий при диагностицирането на Covid-19. Лицата с положителен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на Covid-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а  техните близки контактни лица - на 10-дневна карантина, както при случаите, потвърдени с PCR тестове. Бързите антигенни тестове ще трябва да се прилагат при болни лица в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица - в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус. При наличие на клинични симптоми за коронавирус и отрицателен резултат следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност - да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 10

В десетия брой на предаването, с водещ Красимир Мартинов, ви срещаме с хора на изкуството, развиващи таланта си в чужда държава:   Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия; Иконопиисецът Екатерина Титова – от..

публикувано на 25.07.24 в 12:00
Петър Танев

Петър Танев отрече Украйна да е спряла неговото назначаване за посланик в Киев

По неволя бях въвлечен в спор на институционално и политическо ниво, към което нямам отношение. Това каза за bTV дипломатът Петър Танев, за когото се появи информация в медиите, че е бил предложен за посланик в Украйна по време на кабинета "Денков -..

публикувано на 25.07.24 в 10:06

Пожарът в граничната планина Славянка бе спрян на българска територия

Навлизането на пожара от Гърция в България през билото на граничната планина Славянка бе спряно с усилията на повече от 60 горски служители, пожарникари и военни. Ситуацията продължава да е рискова, защото планината продължава да дими от гръцка страна...

публикувано на 25.07.24 в 08:26