Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с авторката на „вълшебни“ истории Маргарита Павлова

Детските книжки – сбъднати коледни вълшебства

4
Снимка: Бесте Бербер

„От Шехерезада знаем, че разказваш ли оставаш жив“ е изрекъл един мъдрец някога. През цялото си съществуване, човекът е разказвал истории, легенди, предания и вълшебни приказки. Те не спират да пленяват, удивляват и интригуват и днешните деца, които макар „залепнали“ пред екраните на различни електронни устройства, продължават да сияят, разгръщайки страниците на красива книжка. Затова книгите са желан, красив и вълшебен подарък за Коледа.

Маргарита Павлова пише детски приказки. Но както и тя самата казва „приказките ѝ са за малки и големи“. Израснала с приказки, писателката и до днес помни как родителите ѝ са ѝ разказвали приказки и чели „Мимето“ от Асен Босев, „Майчина сълза“ на Ангел Каралийчев.

„Но най-голямо впечатление ми направи книжката „Снежанка и седемте джуджета“, казва Маргарита Павлова и продължава: „Преди много години го нямаше понятието 3D, когато човек разтвори страниците изскачаха дворците и беше изключително интересно и вълшебно.“

Маргарита ПавловаЗапочва да пише приказки преди години, когато в нея се ражда желанието да предаде на децата това, което знае. А най-прекият път информацията да стигне до сърцата им са приказките - вълшебните приказки и героите в тях, разказвайки определени ситуации или участвайки в диалог.

Маргарита Павлова се гордее и с работата си в Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ в гр. Кърджали, където работи повече от две десетилетия. Споделя, че заради пандемията и дистанционното обучение тази години децата не са успели да посещават библиотеката както през другите години.

„Но най-важното, на което трябва да се обърне внимание е децата да получават информация. Ще наваксаме с книгите, с приказките, с всичко ще наваксаме, само дай Боже 2021 година да нямаме този проблем, който имаме в момента“ казва тя.

Приказките ѝ са издадени в Русия, Италия, Турция, а от тази година и в Азербайджан. Относно отзивите за българските автори и приказки, Маргарита Павлова споделя:

„Децата по света са едни и същи, тях ги радват едни и същи неща, те се интересуват от приказките като начин да бъдем на едно друго вълшебно и по-хубаво място. Аз се радвам, че ги приеха толкова добре децата и в Италия, и в Турция, и в Руската федерация, в Азербайджан.“

Вълшебството на приказните истории трябва да е достъпно за всяко дете, затова авторката на детски приказки има книжка, издадена на брайлово писмо:

„Мисля, че беше 2010 година. По една от националните телевизии течеше кампания за набиране на средства за Национално читалище „Луи Брайл“. И тъй като аз нямах възможност да помогна финансово, им изпратих мои приказки с едно кратко писъмце, в което им казвах, че ако  им харесва така както са написани приказките, аз им ги подарявам. Прочетоха приказките, харесаха ги, издадоха ги и така днес имаме и в Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ два екземпляра от тази книга със заглавие „Приказки и гатанки“- уточнява писателката.

Една от историите ѝ се казва „Вълшебството на снежинките“. А дали самата тя вярва във вълшебствата?

„Разбира се, че вярвам. Те са около нас – отговаря Маргарита Павлова.– Ние всеки ден се срещаме с вълшебствата. Образуването на снежинките не е ли вълшебство? Скрежът сутрин, който рисува различни картини по стъклата на автомобилите също е вълшебство. Според мен възрастните, за  да повярваме във вълшебствата е необходимо само да се огледаме наоколо. Просто да обърнем внимание на това, което се случва около нас. Нима цъфтенето на цветята не е едно от вълшебствата на света?! Според мен всичко е вълшебство, само трябва да поискаме да го видим. Точно в тази книжка „Вълшебството на снежинките“ цитирам Венцислав Константинов, който казва „Откриваш в света толкова чудеса, колкото носиш в себе си!“.

През 2020 година Маргарита Павлова издаде и нова книга със заглавие „Вълшебството на розите“, в която разказва за Роза „Дамасцена“ и как се добива така популярното българско розово масло.

Как изпраща настоящата година и с какви очаквания ще посрещне 2021 година?

„Аз съм много доволна от това, което творчески успях да постигна. Издадохме книжката „Вълшебството на снежинките“- между другото, тя е достъпна на сайта на СУ „Отец Паисий“ гр. Кърджали. Изключителни благодарности на Бесте Йълмаз Бербер. Тя е едно красиво и талантливо момиче, което нарисува илюстрациите. Бесте  Бербер нарисува и илюстрациите в книжката „Приказки“- “Masallar”, която е издадена в Турция, а преводач е Хабибе Халилибрахим.

Илюстраторката на приказките Бесте БерберЗа 2021 година, пожелавам от цялото си сърце на всички най-вече здраве и нека учените, заедно с лекарите успеят да преборят коронавирусната инфекция, за да може отново да се прегърнем и да имаме по-близки, по-човешки взаимоотношения“, споделя авторката на приказки Маргарита Павлова.

Снимки: Бесте Бербер, Маргарита Павлова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14