Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Намалява броят на заболелите и на починалите от коронавирус

Ваксинациите започват на 27 декември със здравния министър и медиците на първа линия

Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки дават резултат и вече няма области в червената зона. Това е станало ясно на работно съвещание при премиера Бойко Борисов с представители на Националния оперативен и на ваксинационния щаб. Намалява броят както на заразените, така и на починалите от коронавирус и все повече хора биват излекувани. Според премиера с помощта на ваксините страната ни ще може да излезе от епидемията до края на следващата година, съобщават от правителствената пресслужба.

На 26 декември първите 10 хил. дози ваксини ще пристигнат у нас, а на 27 декември кампанията по имунизацията ще започне в София, Пловдив и Бургас и от следващия ден в останалите областни центрове, съобщиха на редовния брифинг в Министерството на здравеопазването. Още през януари ще бъдат получени нови 60 хил. дози от ваксината, каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Първи ще се ваксинират здравният министър проф. Костадин Ангелов, директорите на болниците и медиците на първа линия. „След здравните работници минаваме към домовете за социални грижи за възрастни и хора с умствени увреждания, пръснати в цялата, добави здравният инспектор.

Работим по създаването на бърз информационен канал, чрез който лекарите да получават най-важната информация за ваксините”, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Освен това между Коледа и Нова година на онлайн среща с медиите от цялата страна ведомството ще “протегне ръка за помощ” – така със съдействието на журналистити информацията за ваксините ще стигне до всички граждани. Министърът каза още, че информираното съгласие не означава освождаване от отговорност на когото и да било, а че личният лекар е отговорил на всички зададени му въпроси.

Излекуваните пациенти през последната седмица са 16 хиляди, а заболелите са почти наполовина в сравнение с оздравелите, каза още здравният министър. Намалява и броят на използваните болнични легла. По показателя 14-дневна заболеваемост страната ни се намира на 17-о място в ЕС, а по смъртност е на трето място.Още от категорията

6,58% са новозаразените с Covid-19 за денонощието

1078 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 16 392 теста за последното денонощие. Положителни са 6,58% от пробите , сочи Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в София-град - 205. Следват областите Пловдив със..

публикувано на 11.05.21 в 09:15

Над 4% са новозаразените с Covid-19 за денонощието

241 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 5 853 теста. Положителни са 4,12% от направените проби, сочи Единният информационен портал. Най-много са новите случаи в София-град – 66. Следват областите Варна с 30 и Велико..

публикувано на 10.05.21 в 09:11

Диана Димитрова преобразява околната среда с шевици от пластмасови капачки

Диана Димитрова “извезва” шевици от пластмасови капачки, предавайки закодираните послания на българките с помощта на съвременен материал. Паната й красят оградата на екопарка в родния й град Елин Пелин, а с помощта на нейните четежи красивото везмо..

публикувано на 10.05.21 в 09:10