Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българи от Мюнхен - с коледно дарение за храм в Кърджали

Отец Боян Саръев
Снимка: Радио Кърджали

В навечерието на Рождество Христово манастирът "Успение Богородично" в кърджалийския квартал Гледа получи дарение от българската общност в Мюнхен, Германия.

Вече 20 години обществената трапезария към храма на манастира осигурява топла храна на хора в нужда, болни и възрастни, независимо от техния етнос и религиозна принадлежност. Освен предпразничния обяд, днес в манастира бяха раздадени и хранителни пакети от българи зад граница, информира Божидар Чолаков от БНР-Кърджали.

Това е първото дарение за храма от българската общност в Мюнхен. Сънародниците ни там избрали да направят дарение на обществената трапезария, след като преди години пловдивчанката с родопски корени Роса Соколова, завела на разходка в Източните Родопи свои приятели от Мюнхен. Тя се оказва и връзката на дарителите с отец Боян Саръев, който е инициаторът за изграждането на православното духовно средище в кърджалийския квартал.

Пред Радио Кърджали Отец Саръев споделя, че българите днес даряват по-малко, спрямо предишни години, но все пак дарители има. Вече 20 години обществента трапезария се издържа именно от дарения.

Повече по темата вижте и чуйте ТУК.

Още от категорията

В Ню Йорк правят ателие за традиционна родопска мартеница

В неделя, 28 февруари , българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк ще бъде домакин на специално виртуално а телие за изработка на традиционна родопска мар теница. То се осъществява с помощта на Регионал н ия исторически музей..

публикувано на 24.02.21 в 20:55

Облекчават приема на студенти от българската диаспора

Редът и условията за прием на българи от чужбина в държавните ни висши училища да се облекчат, предвиждат нормативни промени, които Министерството на образованието и науката подготвя, информира пресцентърът на МОН. Промените са били обсъдени на онлайн..

публикувано на 19.02.21 в 22:04

И в Босилеград се преклониха пред делото на Апостола

Тази година отдаването на почит пред паметта на Васил Левски в Босилеград се проведе по необичаен начин, заради пандемичната обстановка. Българската държава беше представена от служителите в генералното ни консулство в Ниш Илия Бонджолов и Петър..

публикувано на 19.02.21 в 19:30