Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме деня на бащата

Св. Йосиф Обручник
Снимка: pravoslavieto.com

На днешния ден християните отдават почит и на Св. Йосиф, обручникът-покровител на Дева Мария, който поема грижата за Божията майка и Богомладенеца Христос. Според католическата традиция празникът се чества в деня на свети Йосиф - 19 март, докато православната ни църква е избрала датата 26 декември. В България, официалното празнуване на Деня на бащата на 26 декември е утвърдено с решение на Второто национално общо събрание на съюза "Ние жените за достойнство и равенство". Така от 1997 г. насам отбелязваме празника, но все още няма силна традиция в честването му.

Още от категорията

Бюст – паметник на Тодор Александров в Благоевград

140 години от рождението на Тодор Александров

На 4 март се навършват 140 години от рождението на войводата Тодор Александров.  Роденият в Щип революционер е смятан за втората най-влиятелна личност в македонските борби след Гоце Делчев. Още 16 годишен ученик в Скопие се включва във ВМОРО. След..

публикувано на 04.03.21 в 11:32

Проектът "Голяма България" – щедра, но неосъществена мечта

Априлското въстание от 1876 година привлича международното внимание към българската кауза – Освобождението от петвековно османско владичество. Жестокостта, с която е прекършено то, кара Великите сили да поставят въпроса за реформиране на..

публикувано на 03.03.21 в 07:15

С теменужки Пловдив разкраси Хълма на освободителите

Над 2000 теменужки украсяват от тази сутрин цветарниците пред паметника на руския император Александър II и загиналите за освобождението на България от османско иго руски воини, предаде агенция „Фокус“.  Това е част от подготовката за организираното..

публикувано на 02.03.21 в 18:50