Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Важно за българите във Великобритания, нуждаещи се от лечение

Снимка: архив

Във връзка с изтичащия на 31 декември 2020 г. преходен период на Брекзит за българите във Великобритания е важно да знаят, че правото им да получат непланирано лечение - спешна и неотложна помощ посредством Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) или заместващ сертификат, е гарантирано на осигурените лица, чийто престой е започнал преди 31 декември 2020 г. и продължава след тази дата. Максималната продължителност на престоя не е определена в закон и зависи от фактическите обстоятелства във всеки отделен случай, съобщи българското Министерство на външните работи.

Студентите от ЕС, включително тези, записани през текущата академична 2020-2021 година, имат право да кандидатстват по Схемата за уседналост на ЕС, но само ако физически присъстват във Великобритания преди 1 януари 2021 г. Пристигането и установяването им там преди края на преходния период е от съществено значение за запазване на правото им на достъп до неотложна помощ в страната чрез Европейска здравноосигурителна карата или удостоверение за временно заместване на ЕЗОК.

Българските граждани и членовете на техните семейства, които са осигурени съгласно българското законодателство и чието пребиваване в Обединеното кралство е започнало преди 31 декември 2020 г. могат да ползват медицинска помощ в пълен обем, която е гарантирана и за британските граждани, след като са се регистрирали към местната здравноосигурителна система с европейски формуляр S1/S072.

При необходимост от допълнителна информация българските граждани могат да се обърнат към Националната здравноосигурителна каса.

При какви условия ще пребиваваме във Великобритания от 1 януари 2021 г. можете да прочетете подробно ТУК

Още от категорията

Българите в Чикаго отбелязаха Баба Марта и в аванс - 3-ти март

Българите в Чикаго отбелязаха в аванс 3-ти март, като за 15-та поредна година развяха българското знаме в центъра на града. Събитието беше наблюдавано от нашите сънародници онлайн.  16 български и други фирми участваха в базар на художествените..

публикувано на 01.03.21 в 16:16

Поредна среща с българи в чужбина и с чужденци в България по БНР

Ако сте пропуснали поредната ни ефирна среща, можете да чуете четвъртия брой на „Родина зад граница“  - рубриката, в която разказваме истории на хора, напуснали България или такива избрали нашата страна за свой временен или постоянен дом. В това..

обновено на 01.03.21 в 00:52

Виртуални уроци за българчета в чужбина предлага сливенският музей

Регионалният исторически музей в Сливен ще организира поредица от виртуални уроци за деца в българските училища зад граница. Ще бъдат представени теми за траките, възрожденците, национално-революционното движение, както и личности като Хаджи Димитър и..

публикувано на 28.02.21 в 13:25