Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ситото – част от соларния култ в българската традиция

Златно сито, копринено…

Снимка: архив

Слънцето, обожествявано от дълбока древност, дава живот на всичко живо в природата, кара я да се преражда постоянно. Под чудотворните му лъчи зреят посевите, наливат плод овошките, „пече се“ житото, растат новородените животни, а хората посрещат и изпращат появата му с благодарност и надежда отново и отново да се радват на благодатната му сила.

Слънцето е светлина, а светлината символизира още доброто, познанието, духовността. Кръглата му форма, като символ на божественото, ще видим в начина, по който прадедите ни изграждали селищата си, в траекторията на ритуалните обиколки (на коледарите, например), във формата на хляба… 

В делник и празник, хлябът наш насъщен е не само част от трапезата, обичаите, живота на българина. Според традиционните ни вярвания, хлябът освещава всичко, до което се докосне и всичко, което се докосне до него в процеса на приготвянето и поднасянето му.

Един от сакралните предмети, възпети в народните песни, е ситото. На български език самото наименование се свързва с думите сит и ситост, а оттам – с имане и благополучие. Ситото е част от много български обичаи и обредни практики. С него се гадае, правят се, но и се развалят магии. За него се вярва също, че е символ на женското начало.

За този, наглед обикновен помощник на стопанката в патриархалния бит, разказва публикацията
„Подайте със ситото, да е сита годината” от колекцията на Радио България, която избрахме да ви припомним днес.


Редактор: Албена Безовска

Още от категорията

Да си спомним за Йордан Радичков в най-българския от всички месец януари

Думите, с които можем да опишем творчеството и личността на неповторимия Йордан Радичков все не достигат. Светът, чийто създател е роденият в Северозапада писател, е търсен от мнозина мечтатели, чиято вяра в доброто и истинските човешки взаимоотношения,..

публикувано на 23.01.21 в 09:20

Антоновденски поверия и ритуали

Св. Антоний Велики е роден около 251 г. в Египет, умира на 105-годишна възраст, на 17 януари – датата, която е отредена в църковния календар за почит към паметта и делото му. Св. Антоний се счита за първия сред монасите, които се отдават на отшелнически..

публикувано на 17.01.21 в 07:05

Родопски маршрути - на гости в село Смилян

Ако питате нашите сънародници кое е типичното българско ястие, отговорът в повечето случаи ще бъде: „Бобът”. Приготвен под формата на ароматна чорбица, на изпълнена с ухания на диви треви яхния или витаминозна салата, бобът е част от българската трапеза...

публикувано на 16.01.21 в 08:10