Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откритие в България помири неандерталците и хомо сапиенс

Пещера „Бачо Киро“
Снимка: БГНЕС

Вкаменелости открити в България показват, че неандерталците и хората от хомо сапиенс са съжителствували доста по-тясно отколкото се предполагаше досега, пише в. „Bild“.

ДНК данни от кости в пещерата „Бачо Киро“ сочат, че съвременният човек е имигрирал в Европа не преди 41 000, а 8000 години по-рано. От находките е видно, че двата вида не са се конкурирали за оцеляване. Живели са заедно и мирно повече от 300 поколения. Обитавали са едни и същи пещери. Създавали са общи семейства и деца. „Ето защо все още носим до 4% неандерталски гени", казва Жан-Жак Хюблин, директор на Института за еволюционна антропология „Макс Планк“ в Лайпциг, предаде БГНЕС.

Още от категорията

Бюст – паметник на Тодор Александров в Благоевград

140 години от рождението на Тодор Александров

На 4 март се навършват 140 години от рождението на войводата Тодор Александров.  Роденият в Щип революционер е смятан за втората най-влиятелна личност в македонските борби след Гоце Делчев. Още 16 годишен ученик в Скопие се включва във ВМОРО. След..

публикувано на 04.03.21 в 11:32

Проектът "Голяма България" – щедра, но неосъществена мечта

Априлското въстание от 1876 година привлича международното внимание към българската кауза – Освобождението от петвековно османско владичество. Жестокостта, с която е прекършено то, кара Великите сили да поставят въпроса за реформиране на..

публикувано на 03.03.21 в 07:15

С теменужки Пловдив разкраси Хълма на освободителите

Над 2000 теменужки украсяват от тази сутрин цветарниците пред паметника на руския император Александър II и загиналите за освобождението на България от османско иго руски воини, предаде агенция „Фокус“.  Това е част от подготовката за организираното..

публикувано на 02.03.21 в 18:50