Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

40 години от обявяването на Кирил и Методий за съпокровители на Европа

Снимка: архив

Днес се навършват 40 години от обявяването на светите Кирил и Методий за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел Втори с апостолическото писмо „За безпримерно достойнство“.

Кирил и Методий са сред шестимата светци, провъзгласени от Католическата църква през годините за покровители на Европа.

За Йоан Павел Втори двамата са мост между Изтока и Запада, допринесли значително за културното израстване на Стария континент.

Азбуката, съставена от Кирил и Методий, както и книгите, написани на новата азбука, са тържествено осветени през 867 г., в базиликата „Санта Мария Маджоре” в Рим от папа Адриан II.


Още от категорията

Неделя месопустна е

В православния календар Неделя месопустна се отбелязва осем седмици преди Великден, винаги в неделя. Денят се нарича и Месни Заговезни , заради традиционната вечеря с месни ястия, след която до края на Великия пост месо не се яде. Думата..

публикувано на 07.03.21 в 07:35

Уникални оръжия от периода на Освобождението показват в Плевен

До 18 март в къщата-музей „Цар Освободител Александър Втори“  в Плевен може да бъде видяна любопитната изложба, посветена на 143 години от Освобождението на България. Колекцията е част от проекта „Уникални реликви от Българското Възраждане и национално..

публикувано на 06.03.21 в 09:15

Задушница е!

В деня преди Месни заговезни, православните българи почитат паметта на своите любими покойници. Това е един от специално отредените дни, които църквата ни е определила да си спомняме за душите на всички починали. Те винаги се падат в съботния ден, по..

публикувано на 06.03.21 в 05:05