Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Уроците на 2020 г. ни дават ключа към спасението

Снимка: sveticarboris.net

За мнозина, 2020 година беше изключително запомняща се – на равносметка и преоценка на ценностната система. Някои се сбогуваха с любими хора, други останаха без работа, трети прозряха пътя към спасението на душата си. На прага на Новата 2021 г., повечето българи поглеждат към неясното бъдеще със смесени чувства на страх, несигурност и слаба надежда. Вероятността обаче пандемията, която обърка живота на милиарди хора по земята, да затихне бързо, така както се появи, е минимална.

Според Православната ни църква нищо на този свят не се случва, без Божието допущение. Случайно или не, пандемията връхлетя България по време на Великия пост през пролетта и взе най-много жертви през Рождественския пост. "Аз съм изключително благодарен на Бога и се надявам хората да са разбрали, че Той иска да ни каже нещо", отбеляза в интервю за Радио България отец Георги Фотакиев от варненския храм "Св. Цар Борис". "Точно тогава, т.нар. традиционен православен християнин, който посещава храма без вяра, се втурва да пазарува и превръща светлите християнски празници в суета", отбелязва отец Георги. Затова, според него, 2020 г. е дала възможност на българите да преосмислят събитията от духовна гледна точка. Защото пандемията им е показала, че са смъртни:

"В последно време материалното благополучие и примамливите възможности сякаш отдалечиха човека от идеята за вечността. Всеки се бори за мига, без да осъзнава, че това е самата вечност. Нещата, които вършиш са отзвук на това, което ни очаква във вечния живот – там където трябва да стигне всеки един от нас. Затова съм щастлив, че годината беше благодатна от християнска гледна точка. Надявам се всеки да вземе най-доброто от нея."


Що се отнася до изпитанията на 2020г., през които повечето хора се наложи да преминат  – те бледнеят на фона на глада, войните и тежките епидемии през вековете. "Ние все още не сме видели събития, при които се изпитва човешкото естество по отношение на Бога и ближния – припомня отец Георги и добавя - Именно тогава си проличава кой е Човек."

"Ако хората могат да задържат през 2021 г. това осъзнаване и са успели да си направят равносметка, ако са видели суетата на всичко – могат да запазят вярата си и да укрепнат в нея. Иска ми се да са разбрали, че "тук и сега" не е във времето и пространството, а във вечността. Бог ни е дал тази планета да я пазим. Нормално е да има отговор за всичко, което причиняваме на цялата природа, а и на душите си. Благодарение на нашата безотговорност, бедствията се увеличават."

Затова и пожеланието на отец Георги за Новата 2021г. е всички да имат "мирна радост", като тази, която ни спохожда свише. А тя е възможна, само ако хората опазят вярата си, въпреки трудностите. Надеждата на отеца е българите да успеят малко да се смирят и да преориентират ценностите си, което ще им помогне да напреднат в духовния живот:

"Пожелавам на всички българи здраве, дълголетие и успехи във всичките им спасителни начинания. Всичко най-добро, което могат да имат и дай Боже да полагат усилия - не да пожелават, а да вършат нещата, защото както казва апостол Яков "вярата без дела е мъртва".“

Затова и посланието на отец Георги е събрано само в две думи "Добри дела!"

Снимки: sveticarboris.net

Още от категорията

Неделя месопустна е

В православния календар Неделя месопустна се отбелязва осем седмици преди Великден, винаги в неделя. Денят се нарича и Месни Заговезни , заради традиционната вечеря с месни ястия, след която до края на Великия пост месо не се яде. Думата..

публикувано на 07.03.21 в 07:35

Уникални оръжия от периода на Освобождението показват в Плевен

До 18 март в къщата-музей „Цар Освободител Александър Втори“  в Плевен може да бъде видяна любопитната изложба, посветена на 143 години от Освобождението на България. Колекцията е част от проекта „Уникални реликви от Българското Възраждане и национално..

публикувано на 06.03.21 в 09:15

Задушница е!

В деня преди Месни заговезни, православните българи почитат паметта на своите любими покойници. Това е един от специално отредените дни, които църквата ни е определила да си спомняме за душите на всички починали. Те винаги се падат в съботния ден, по..

публикувано на 06.03.21 в 05:05