Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НОЩ: Заразителен е характерът на ваксинацията срещу Covid-19

Нова доставка на ваксини се очаква идната седмица

Снимка: БТА

Трайна тенденция за увеличаване на броя на излекуваните от коронавирус спрямо този на новозаразените отчете здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ).

Тази констатация се потвърждава и от факта, че
значително е намалял натискът върху столичните болници, по думите на председателя на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Той даде за пример Военно-медицинската академия, където случаите на пациенти с тежки дихателни проблеми са спаднали с 40-50%.Заразителен характер на ваксинацията още от първия ден” – така ген. Венцислав Мутафчийски обобщи наблюденията си от началото на имуназацията срещу коронавирус. Той разказа, че във ВМА определените 100 дози не са стигнали и се е наложило да върнат много желащи да се ваксинират медици.

Новите 25 хил. дози ваксини ще пристигнат у нас на 4 или 5 януари със самолет и ще бъдат превозени до всички регионални здравни инспекции с автомобили, каза държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев.Очаква се до края на следващия месец да завърши първата фаза от имунизацията, обхващата медиците, и да започне ваксинирането на възрастните хора. Това обаче може да стане и през януари, ако Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на „Модерна”.

На 4 януари децата и учениците до 4-и клас ще се завърнат в детските градини и училищата, потвърди образователният министър Красимир Вълчев.От 
началото на епидемията близо 201 хил. души са се заразили с Covid-19, а починалите приближават 8 хиляди. Попоказателя заболеваемост през последните две седмици страната ни заема 24-омясто в ЕС, докато броят на загубилите битката с болестта ни нарежда на трето място, съобщи доц. Ангел Кунчев.

Той каза още, че ако положителната тенденци за намаляване на новите случаи се запази поне една седмица, ще може да с емисли за разхлабване на противоепидемичните мерки.

Снимки: БТА, БГНЕС

Още от категорията

Обличаме се в червено за Световния ден на хемофилията

Тази вечер 2 знакови сгради в България ще бъдат осветени в червен цвят - Националният дворец на културата в София и Параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец" в Плевен, като символ на съпричастност към хората с нарушения в кръвосъсирването...

публикувано на 17.04.21 в 05:25

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

През изтеклата седмица България разхлаби някои от антиковид мерките си, но редица държави направиха промени или подготвят такива по отношение на режима за влизане на чужди граждани на територията им. Вижте: Турция удължи срока на действие на..

публикувано на 17.04.21 в 01:30

Конгресно-конферентни мероприятия могат да се провеждат от понеделник

От понеделник, 19 април, се отварят за посещения детските центрове при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и защитни маски за персонала. Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена днес заповед. С нея се допуска..

публикувано на 16.04.21 в 18:35