Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца на емигранти поздравяват всички нас в родината

Снимка: bgschule-frankfurt.de/

Честита Коледа и весела Нова година пожелаха деца на наши емигранти в ефира на националната програма на БНР „Хоризонт“. Чухме искрените детски послания, дошли от далечна Бразилия. „Моето желание за Новата година е да си видя всички роднини и приятели в България, казва Карла от българското училищев далечния град Сао Пауло. Там между населението от 12 милиона жители има многобройна българска общност. Там е и единственото българско училище в Латинска Америка. Неговият директор Михаил Кръстанов съдейства на учениците, за да запишат и изпратят до БНР своите коледно-новогодишни пожелания. Чуйте ги Тук:

От Златна Прага с празнични послания се включиха ученици от държавно училище „Петър Берон“. В чешката столица живее голяма българска общност, там и образованието на български език не е прекъсвало от 70 години. Учениците Радослава Иванова и Александър Стоянов ни разказаха как се чувстват в Прага и как заедно с чехите са посрещнали Коледа, според местната традиция. Е, българският език е труден за някои от малките ученици от училище „Иван Вазов“ във френската столица, но топлите им пожелания към баба, дядо и роднините им в България стоплиха сърцата на всички слушатели. Персонални честитки, някои със стихове, песни и сурвакарски наричания, отправиха деца от Франкфурт в Германия и от Барселона в Испания. Ето как децата на емигранти в Западна Европа пеят и рецитират на български:
Чуйте пожеланията и на деца от неделното училище "Васил Левски" към гръцко-българско сдружение за култура в Атина и на остров Крит. В поздравът се включва и първокласничката Вероники Стояниду. Тя изпълнява песента „Тиха нощ, Свята нощ“. Нека всички пожелания, отправени от децата на българи по света, бъдат и нашият Новогодишен поздрав към всички приятели на Радио България по света! Ще бъдем заедно и през следващата година, защото сме българи, защото всички имаме мечти и топло чувство към България! 

Съставила: Гергана Манчева (по репортаж на Силвия Петрова, Програма "Хоризонт")

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Банатски българи от Винга са специалните гости на фолклорния фестивал "Верея" в Чикаго

В последните три от тази седмица в Чикаго отново ще се вият български хора, ще думкат тъпани, а гайдите ще надвикват шумотевицата, за да пренесат присъстващите в простора на Родопите, Пирин или Балкана. 14-ото издание на най-големия български..

публикувано на 25.04.24 в 15:24

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"

В Чикаго вече се предусеща ритъмът на най-мащабното българско културно събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея". Датите на форума тази година са от 25 до 28 април. Очакват се 40 български танцови трупи от цяла Америка. Вълнението сред участниците..

публикувано на 25.04.24 в 07:05