Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 299

Снимка: БГНЕС

Заразителен е характерът на ваксинацията срещу Covid-19
Трайна тенденция за увеличаване на броя на излекуваните от коронавирус спрямо този на новозаразените отчете здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. “Заразителен характер на ваксинацията още от първия ден” – така ген. Венцислав Мутафчийски обобщи наблюденията си от началото на имунизацията срещу коронавируса. Той разказа, че във ВМА определените 100 дози не са стигнали и се е наложило да върнат много медици, желаещи да се ваксинират.

Разхлабват мерките само при трайно по-малко заразени
Ако положителната тенденция за намаляване на новите случаи се запази поне една седмица, ще може да се мисли за разхлабване на противоепидемичните мерки, заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. От началото на епидемията близо 201 хил. души са се заразили с Covid-19, а починалите приближават 8 хиляди. По показателя заболеваемост през последните две седмици страната ни заема 24-о място в Европейския съюз, докато броят на загубилите битката с болестта ни нарежда на трето място.

През Новата година малките ученици се връщат в класните стаи
На 4 януари децата и учениците до 4-и клас ще се завърнат в детските градини и училищата, потвърди образователният министър Красимир Вълчев. “Здравето е най-важно, но не може да прехвърлим цялото бреме върху бъдещото поколение”, обоснова се той. Министърът каза още, че процентът на заболелите учители в детските градини е много по-малък отколкото в училищата и това потвърждава тезата, че малките деца по-рядко пренасят коронавируса. Все пак Красимир Вълчев се застрахова с думите, че “системата на образованието е готова да превключи дистанционно всеки един момент”.

Задължителен отрицателен тест за пристигащите от Великобритания
От 1 януари 2021 г. пътуващите от Великобритания за България трябва да представят отрицателен PCR тест за направен 72 часа преди пристигането в България, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа. При представянето на такъв документ, те не подлежат на задължителна карантина. Мярката бе въведена заради новия щам на коронавируса COVID-19. За целта ще бъде създадена организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна, предаде БТА. 

Процентът на заразените с Covid-19 отново нараства
1729 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 8475 тестове (4605 PCR и 3870 антигенни), показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 20,4% от изследвалите се са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 314, във Варна - 143 и в Пловдив - 139. Оздравели са 2933 души, починалите са 110, а в болница се лекуват 4831 пациенти – от тях 467 в интензивни отделения. От началото на имунизацията над 4600 души са се ваксинирали и 714 от тях са го направили през последните 24 часа.

Рекорден брой инвестиции през годината
Проекти на стойност над 1 млрд. лв. са сертифицирани през 2020 г., стана ясно от думите на икономическия министър Лъчезар Борисов по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. Това е рекорд в привличането на инвестиции в условия на криза, твърди министърът. От 34-те осъществени проекти 17 са във високотехнологично производство и услуги и благодарение на тях са разкрити 4500 нови работни места – почти два пъти повече в сравнение с м.г. Продължава и “насърчаването” на 23 вече съществуващи проекти, което е позволило запазването на над 5 хил. работни места.

Търсенето на жилища в условията на Covid-19 се увеличава
Посетителите на големите столични офис сгради в момента възлизат едва на 15-20%, съобщи за БНР Георги Павлов, анализатор в сферата на недвижимите имоти. “За сметка на това жилищата са големите печеливши от коронакризата”, добави той. По думите му, все повече млади хора, работещи дистанционно, търсят възможности да живеят далече от големия град и това е шанс за малките общини. Затова и кметовете им би трябвало да помислят как да ги привлекат, посъветва анализаторът. 

Вероятно ще се ваксинираме веднъж годишно
Ваксината срещу коронавирус вероятно ще създава по-дълъг и стабилен имунитет от самата инфекция, коментира за БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Имунизацията ще ни гарантира минимум шест месеца с много добър имунитет и това дава надежда, че ще се ваксинираме само веднъж годишно, прогнозира той. Лекарят подчерта, че всички фирми, които разработват и тестват ваксини, залагат на утвърдени и изпитани през годините методи. “Ваксините на Pfizer и на Moderna са тествани и върху хора с автоимунни заболявания и до момента няма данни за влошаване на тези заболявания”, каза още д-р Аспарух Илиев.

Проф. Ивайло Христов: Дано коронакризата не се окаже опит за социално инженерство
“Имаме нов тип нормалност, защото се промени комуникацията, семиотиката на общуването”, коментира пред БНР народопсихологът проф. Ивайло Христов. Той дава за пример здрависването по време на епидемията: “Вече хората едва ли не се поздравяват с юмруци.” Проф. Ивайло Христов си задава въпроса дали това няма да бъде нормалният начин за общуване на следващите поколения, както и дали няма да се въведе нов тип виждане за света, нямащо нищо общо с нормалните човешки взаимоотношения. “Надявам се, че това не е опит за социално инженерство, което да доведе до роботизация на хората и на обществото”, заключава той. 

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01