Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският президент: Сега е времето да сбъднем промяната

Снимка: БГНЕС

Минути преди края на 2020 година държавният глава Румен Радев отправи традиционното си новогодишно обръщение към българския народ. В него той заяви, че България и светът изпращат „трудна и разломна година“ – с пандемия, довела до загубата на скъпи хора и до „мъчителна адаптация към нов начин на живот, на работа, учене и общуване“.

„Първата ми мисъл днес е към българите, които посрещат празника самотни и в недоимък, опечалени и обезверени, към хилядите лекари, сестри и санитари, които понесоха тежестта на сполетялото ни бедствие, към дежурните от всички служби в новогодишната нощ“ – подчерта в началото на словото си президентът и допълни, че през 2020 г. животът е напомнил на всекиго от нас колко струват свободата, солидарността и човещината.

„2020 беше и годината на българското събуждане. Хиляди заявиха волята си да сложат край на лъжата, беззаконието и корупцията. Братството на почтените хора се роди на площада“ – каза държавният глава, припомняйки протестите срещу управлението на страната.

„Антимафиотският консенсус обединява милиони честни българи у нас и зад граница. А несправянето с пандемията, разорението на малкия бизнес, бедността и ширещото се безправие само потвърдиха неотложната нужда от радикална промяна“ – изтъкна Румен Радев и напомни, че през 2021 г. два пъти ще отидем на избори – за парламент и за президент. По думите му, организацията им трябва да гарантира здравето и правото на глас на всеки българин, в т.ч. с осигуряване на машинно и дистанционно гласуване.

Държавният глава посочи още, че България се нуждае от лидерство, което „да започне демонтажа на порочния управленски модел, да укрепи държавността и законността, да пресече кражбите, да издигне образованието, здравеопазването, науката и културата в истински приоритет, а човека – в основна ценност“.  

В края на обръщението си Румен Радев пожела година, „в която да имаме дързостта, вдъхновението и решимостта да сбъднем онази промяна, за която копнеят сърцата на милиони българи. Сега е времето!“.

Съставил: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29