Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският премиер: Предстои година на възстановяване и ново начало

Снимка: Министерски съвет

В новогодишно обръщение към българите във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов прави равносметка на отминалата година и очертава вижданията си за новата 2021 г.

Борисов пише, че изпращаме година на невиждано по своите последствия и мащаби изпитание: „Несъмнено, сполетя ни бедствие, срещу което битката ни продължава и днес. Коронавирусът погуби наши близки, роднини, приятели. Удари тежко всички национални икономики и помрачи ежедневието ни. Винаги обаче съм казвал, че българите показваме своята сила в най-тежките моменти. И сега беше така“ – казва премиерът и допълва, че 2020 г. е показала истинския смисъл на думата герои, посочвайки за пример българските медици, полицаи, лаборанти, фармацевти, здравни и социални работници.

Бойко Борисов изтъква и, че науката е постигнала немислимото, като е изобретила ваксина, даваща надежда, че можем да победим вируса. „Затова за 2021 година ще си пожелая най-вече да бъдем сплотени – пише премиерът. - На борещите се на първа линия с вируса - кураж и сили. На всички български граждани - вяра и търпение“.

Според Борисов, най-страшното е преминало, а апокалиптичните сценарии ще остави за „новогодишните пожелания на други политически фигури с претенции за държавници“. 

Той признава и, че през 2020 г. е подложила на изпитание правителството и управляващото мнозинство. По думите му, пандемията го е принуждавала да взима непопулярни решения, които често са възнаграждавани с неразбиране и много критики. „Допускахме и грешки. Признахме си ги и ги поправихме. През цялото време обаче ни водеше само едно - да съхраним здравето и препитанието на хората“ – пише министър-председателят.

Бойко Борисов взема отношение и към протестите срещу управлението. Според него те са започнали със справедливи искания, но са били подменени от „провалени политици“.

„Направи се опит да се взриви редът в страната. Затова предложихме рестарт - не се прие. Имахме два пътя - оставка в пандемия, напрежение и неяснота и втори - да продължим да работим. И ние продължихме, защото съм убеден, че това е по-добре за държавата и гражданите в този момент“ – се казва още в обръщението на премиера във Фейсбук, което завършва с посланието, че с много работа и решителност от страна на правителството, „с много отговорност и дисциплина от гражданите, както и с помощта на ваксините - ще направим 2021-ва годината на възстановяването, на новото начало, на връщането към нормалния живот“.

Съставил: Красимир Мартинов


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45