Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кукери гониха злите сили в Разлог

Снимка: БГНЕС

По традиция тази сутрин кукерите в Разлог гониха злите сили в първия ден на Новата 2021 година, предаде БГНЕС. Думкане на тъпан и звън на чанове събуди жителите на Разлог в мъгливата сутрин. 

Тъй като тази година местният кукерски фестивал "Старчевата" беше отменен, кукерите решиха да спазят традицията, спазвайки антиковид мерките. Те минаха по улиците, а местните хора ги аплодираха от тераси и прозорци. Полицията също бдеше да няма нарушения на ограниченията заради пандемията.

Разпространението на Covid-19 отмени за първи път от десетки години традиционните кукерски и маскарадни игри в Петрич, Разлог, Банско, Симитли и Благоевград.

Още от категорията

Христо Топчиев и неговите чудновати каба-гайди

Най-голямата, най-малката, най-странната гайда … Те са негово дело, но не само! Стотици гайди са излезли от сръчните му ръце, в течение на годините. Въпреки Ковида, той не се спира. В малкото ателие, в кв. Райково на град Смолян, цари оживление по всяко..

публикувано на 09.04.21 в 10:08

Габриела Стоянова и етнографския ѝ музей в с. Горна Глоговица

Габриела Стоянова започва да колекционира старинни предмети още в ученическите си години. С времето събира солидна колекция, която от 2010 година е подредена в бившето кметство на с. Горна Глоговица. Предлагаме ви една фоторазходка в етнографския..

публикувано на 03.04.21 в 15:05

В малкото ателие на Коруджикови се раждат шедьоври от стъкло

Има хора, за които казват, че са родени „със стъкло в кръвта“. При тях нищо не разпалва така въображението и желанието за часове неуморен труд, както тази прозрачна материя, която може да добива невероятни цветове и причудливи форми. Работата..

обновено на 25.03.21 в 16:09