Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватия получи хуманитарна помощ от България

Снимка: БГНЕС

Успешно завърши задачата по транспортирането на хуманитарна помощ до Хърватия, с която България подкрепя усилията за възстановяването на страната от опустошителното земетресение на 29 декември 2020 г., информира пресцентърът на военното министерство.

Представители на българското посолство в Загреб, на хърватската Служба "Гражданска защита", на хърватското Министерство на отбраната, както и на Европейската комисия присъстваха при разтоварването на самолетите, уточнява пресцентърът на МВнР.  


Пред посланика на България в Хърватия Генка Георгиева флотилен адмирал Милан Жунич от Министерството на отбраната на Република Хърватия и Томислав Маревич, ръководител на Службата за оперативна готовност към "Гражданска защита", благодариха на държавата ни за бързата и своевременна реакция. Те определиха помощта като солидарност, която потвърждава силното приятелство между българския и хърватския народ, датиращо от векове.


До летището в Загреб са били осъществени три полета, с които са доставени палатки, одеяла, възглавници, радиатори, стоки от първа необходимост и друго оборудване. Освен с материална помощ, страната ни ще помогне и за възстановяването на две емблематични сгради, свързани с българската история.

На 30 декември 2020 г. Министерският съвет отпусна чрез бюджета на МВнР 100 000 евро в помощ на Хърватия за възстановяване от земетресението. Организирани са и спешни доставки на минерална вода за страната.

Снимки: БГНЕС, БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15