Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С водата, парното и пенсиите са свързани основните жалби до омбудсмана

Националният омбудсман Диана Ковачева
Снимка: ombudsman.bg

През 2020 г. повече от 13 200 граждани са подали жалби и са получили съдействие от националния омбудсман, а още 23 865 души са направили това в колективни подписки, жалби и петиции. Това показва справката на институцията, изготвена от експертите на националния обществен защитник и изпратена до медиите.

Най-висок е броят на хората, недоволни от лошото качество на ВиК услугите, от високите и неразбираеми сметки на парното и т.п. (3289 души). Непосредствено след тях се нареждат гражданите, писали до омбудсмана за проблеми в сферата на социалните права, образованието и здравеопазването (2926).

Част от жалбите до омбудсмана през 2021 година са свързани с извънредното положение. В тази връзка на министъра на труда и социалната политика е дадена препоръка да бъдат предложени спешни мерки за подпомагане на хора, които са регистрирани като безработни в дирекциите "Бюро по труда" след обявяване на извънредното положение и са без право на обезщетение за безработица, на майките, които остават в домовете си, за да се грижат за децата си до 12 годишна възраст, на бременните жени, на които им предстои раждане и са в невъзможност да получат болнични листове за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане, работодателите, осъществяващи сезонна заетост, които имат нужда от подкрепа за запазване на заетостта на персонала си. Препоръката на омбудсмана е изпълнена, отчитат от институцията.

В областта на пенсионно-осигурителните права на гражданите най-голям дял от оплакванията е свързан с ниския размер на пенсиите - 209 души. Възрастните хора протестират и срещу несправедливия начин на тяхното преизчисляване и осъвременяване.

За проблеми и съдействие в сферата на здравеопазването към омбудсмана са се обърнали 835 граждани. Преобладаващата част от жалбите и сигналите са заради недоволство от определените от Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и по-рядко от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) проценти трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. Жалби постъпват и във връзка със забавяне на експертизата от ТЕЛК в някои области, както и от НЕЛК.

Подробности по темата ще намерите на уеб сайта на националния омбудсман



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09