Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждаме още зарядни станции за електромобили

Снимка: БГНЕС

С помощта на средства от Европейския съюз страната ни създава условия за използването на електрическите превозни средства като чист, екологичен и икономичен транспорт. 

123 зарядни станции за елекромобили вече са на разположение на водачите на екологичните превозни средства, след финансиране по различни програми на Европейския съюз, свръзани с развитие на регионите. Още 76 съоръжения предстоят да бъдат изградени, информират от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Инвестицията за тях е на обща стойност 6,4 млн. лв.

В София са 25 от станциите и са реализирани в предишния програмен период с нисколихвено кредитиране от инструмента JESSICA и с безвъзмездни средства в размер на 263 хил. лв. по оперативната програма "Регионално развитие", като общият размер на инвестицията е 2,5 млн. лева.

С изграждането на по-широка мрежа от зарядни станции се очаква да бъдат създадени условия за по-масово използване на електромобилите и на електробусите, което ще допринесе за намаляване на замърсяването на въздуха и на шума в населените места.

Снимка: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35