Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоран Заев: Създаваме диалог, а не конфликт с България

Снимка: БГНЕС

Двустранните въпроси не трябва да пречат на евроинтеграционния процес, смята премиерът Република Северна Македония Зоран Заев. В интервю за агенция МИА, той заявява: „Ние създаваме диалог, а не конфликт с България, спокойствие и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация“, информира БТА.

По думите на Заев, предстоящите парламентарни избори в България не трябва да са пречка за изглаждането на двустранните разногласия. Затова той очаква специалният пратеник Владо Бучковски, външният министър Буяр Османи и българският външен министър Екатерина Захариева да възобновят контактите си след новогодишните празници, в търсене на решение.

Премиерът на Република Северна Македония посочва още, че „и двете държави имат дълг към македонските и българските граждани - да им осигурят европейско бъдеще, придържайки се към европейските ценности“.

Зоран Заев смята, че Северна Македония губи време заради неприемането на преговорната рамка, но истинският губещ е ЕС. „Това е удар в устоите на ЕС“, казва премиерът на Република Северна Македония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45