Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Локомотиви с имена на български владетели намаляват времето за пътуване

Снимка: bdz.bg

БДЖ посрещна новата година с два нови локомотива, кръстени на български владетели - "Аспарух" и "Тервел". Това са първите нови машини за последните близо 30 години, предаде БНТ. Те са изцяло дигитализирани, със системи за сигурност последно поколение.

За момента те се движат със скорост 130 км/ч, но се очаква тя да бъде увеличена до 160 км/ч., което ще намали времето за пътуване. Машините са пуснати по линиите от София до Варна и Бургас.

От БДЖ очакват още 13 машини. Другите пристигат поетапно след февруари.

Всички те ще бъдат кръщавани на български владетели. Върху всяка машина ще има QR код. При сканирането му с мобилен телефон пътниците ще научават интересни факти от историята, свързани с владетеля.

Още от категорията

Самолет кацна принудително в София, заради буйстващ пътник

Инцидентът е станал вчера привечер, когато самолет на "Ер Франс" прелитал транзит над страната ни по маршрута Париж-Делхи. Според информация от прокуратурата, цитирана от БТА, пасажерът - индиец, се държал арогантно с пътниците, нападнал членове..

публикувано на 06.03.21 в 15:11

Поставиха за първи път сателитен предавател на къдроглав пеликан

В края на февруари екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно постави за първи път сателитен предавател на къдроглав пеликан в района на Атанасовско езеро край Бургас. Предавателят тежи 33 грама и е поставен на участък от крилото..

публикувано на 06.03.21 в 11:05

Положителните проби за Covid-19 доближават 18%

Новите случаи на Covid-19 за денонощието са 3004, при направени 16 876 теста.  Положителни са близо 18 от пробите, показва справка в Единния информационен портал за коноравируса. В болница са общо 5463 души, 437 от тях - в интензивни отделения...

обновено на 06.03.21 в 10:17