Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важно за превозвачите, пътуващи от Великобритания за Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските власти въведоха допълнителни правила за прилагане на изискванията за преминаване от Великобритания към Франция
Българското министерство на външните работи разпространи информация за най-важното, което трябва да знаят превозвачите. Публикуваме я в резюме.

От посолството ни в Лондон съветват, преди да отпътуват за Кент, шофьорите да следват указанията в Туитър  - @KentHighways, както и на Highways England за последна актуализация по условията на придвижване.

За да напуснат Великобритания в посока Франция, шофьорите трябва задължително да си направят бърз антигенен тест за Covid-19.

Информация за това къде могат да се получат указания за актуалните правила, както и къде могат да се направят тестове, е налична ТУК  (на сайта е приложена и карта на локациите) и ТУК.  

На инфо точките, определени от британското Министерство на транспорта, се предоставя информация за правилата и документите, необходими за придвижване на стоки между Великобритания и ЕС, както и помощ като безплатна проверка за готовността за преминаване на границата, за да са сигурни шофьорите, че разполагат с нужните документи, както и дали камионът отговаря на изискванията за това.

Предварително разрешение за достъп до Кент
Всички шофьори на тежкотоварни превозни средства, които ще преминават границата между Великобритания и ЕС през пристанището на Дувър или Евротунела (Eurotunnel), следва имат предварително издадено разрешение за достъп до област Кент (Kent Access Permit - KAP).

Нуждаете се от разрешение (KAP), ако камионът ви напуска Великобритания от пристанище Дувър или Евротунела и е над 7,5 тона. Всяко разрешение е валидно за 24 часа. Глобата за придвижване без KAP или за предоставяне на декларация с невярно съдържание при пътуване до пристанище Дувър или Евротунела е £300.

Не се нуждаете от разрешение (KAP), ако камионът ви тежи до 7,5 тона, както и ако не напускате Обединеното кралство от пристанището на Дувър или от Евротунела, като не извършвате транспорт в тези направления, а единствено управлявате тежкотоварен камион през или в област Кент, или оставяте ремарке, което ще бъде прекарано през границата.

Подробна информация за Kent Access Permit – KAP ще намерите ТУК

Кандидатстването за разрешение за достъп до област Кент става онлайн. За да бъде получено разрешението, трябва да се потвърди, че шофьорът има нужните митнически документи и документи за износ преди пътуването, като с кандидатстването си той фактически потвърждава, че камионът отговаря на изискванията на ЕС за внос. Процедурата по кандидатстване отнема около 5 минути.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44  20 7584 9400, +44 20 75893763.

Съставил: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25