Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важно за превозвачите, пътуващи от Великобритания за Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските власти въведоха допълнителни правила за прилагане на изискванията за преминаване от Великобритания към Франция
Българското министерство на външните работи разпространи информация за най-важното, което трябва да знаят превозвачите. Публикуваме я в резюме.

От посолството ни в Лондон съветват, преди да отпътуват за Кент, шофьорите да следват указанията в Туитър  - @KentHighways, както и на Highways England за последна актуализация по условията на придвижване.

За да напуснат Великобритания в посока Франция, шофьорите трябва задължително да си направят бърз антигенен тест за Covid-19.

Информация за това къде могат да се получат указания за актуалните правила, както и къде могат да се направят тестове, е налична ТУК  (на сайта е приложена и карта на локациите) и ТУК.  

На инфо точките, определени от британското Министерство на транспорта, се предоставя информация за правилата и документите, необходими за придвижване на стоки между Великобритания и ЕС, както и помощ като безплатна проверка за готовността за преминаване на границата, за да са сигурни шофьорите, че разполагат с нужните документи, както и дали камионът отговаря на изискванията за това.

Предварително разрешение за достъп до Кент
Всички шофьори на тежкотоварни превозни средства, които ще преминават границата между Великобритания и ЕС през пристанището на Дувър или Евротунела (Eurotunnel), следва имат предварително издадено разрешение за достъп до област Кент (Kent Access Permit - KAP).

Нуждаете се от разрешение (KAP), ако камионът ви напуска Великобритания от пристанище Дувър или Евротунела и е над 7,5 тона. Всяко разрешение е валидно за 24 часа. Глобата за придвижване без KAP или за предоставяне на декларация с невярно съдържание при пътуване до пристанище Дувър или Евротунела е £300.

Не се нуждаете от разрешение (KAP), ако камионът ви тежи до 7,5 тона, както и ако не напускате Обединеното кралство от пристанището на Дувър или от Евротунела, като не извършвате транспорт в тези направления, а единствено управлявате тежкотоварен камион през или в област Кент, или оставяте ремарке, което ще бъде прекарано през границата.

Подробна информация за Kent Access Permit – KAP ще намерите ТУК

Кандидатстването за разрешение за достъп до област Кент става онлайн. За да бъде получено разрешението, трябва да се потвърди, че шофьорът има нужните митнически документи и документи за износ преди пътуването, като с кандидатстването си той фактически потвърждава, че камионът отговаря на изискванията на ЕС за внос. Процедурата по кандидатстване отнема около 5 минути.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44  20 7584 9400, +44 20 75893763.

Съставил: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мануел Сарацин

Според Берлин Скопие не може да променя европейския транспортен Коридор №8

Северна Македония не оправда надеждите за конституционни промени и вписването на българите за малцинство, което е основно условие за да започне преговори с ЕС, каза пред БНР Мануел Сарацин, първият в историята на Германия специален пратеник за Западните..

публикувано на 28.07.24 в 09:35

Продължават гърмежите в Елин Пелин, в складовете е открита трета жертва

Продължават гърмежите край гара Елин Пелин, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Тежко оборудвани специалисти са влезнали в 6-ия склад на фирма "Енигма" и са обезопасили не взривена пиротехника. При огледа край входа е открит труп, който не е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11
Награждаване във Велдховен

Нaционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50