Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Интелигентният Бургас“ или когато твоят град е на един клик разстояние

Снимка: burgas.bg

Освен като столица на южното ни Черноморие и рай за десетки хиляди летовници от страната и чужбина, освен като един най-добрите български градове за живеене /според наша годишна класация/, Бургас е на път да се утвърди и като най-технологичния град в България. Благодарение на иновативните си системи за градско управление, пристанищният град зае полагаемото му се място в световното семейство на т.нар. smartcities.

Дигиталният мозък на града – така бургазлии определят една от най- полезните си придобивки – интерактивната платформа smartburgas. Целта й е да улесни достъпа до информация от всякакъв вид, свързана с градската среда. Така всеки в Бургас може в реално време да провери само с един клик какъв въздух диша в момента или къде да открие свободно място за паркиране в центъра. Предимството е, че цялата информация е събрана на едно място, тя е бързо и лесно откриваема и е предоставена, освен на български, на английски и на руски език.



Оказва се, че сред редовните й потребители са туристите, както и постоянните чуждестранни жители на града
. Те могат да открият всичко, свързано с културата, отдиха, забавленията, но и къде има отворена аптека или как да наемат свободна складова площ и пр. Моделът smartcity се прилага в редица европейски градове. Бургаската интелигентна платформа е създадена по модела на Лондон, Лисабон и Милано.

Сега крайморският ни град предава нататък опита си на градове като Измир и Виена. И още – Бургас е единственият български град с т.нар дигитален мозък. Засега.

„В Бургас бе възприет подход, който да обедини в една платформа всички съществуващи интелигентни системи, които управляват различни части от градския живот. Като например системата за управление на зоната за платено паркиране, или системата за наблюдение на чистотата на въздуха, за управление на градския транспорт, за видео наблюдение и осигуряване на сигурността на гражданите и транспортните комуникации и т.н.“ – казва инж. Даниела Алексиева – управител на общинско дружество „Иновационни системи Бургас“ ЕООД.

Бургазлии могат да споделят своята визия за града и да дават препоръки в специален модул за допитване и анкети. Идеята е да се поощри aĸтивнoтo им вĸлючвaнeв гpaдcĸoтo плaниpaнe и paзвитиe.

Пандемията с Covid-19 и частичният локдаун накараха десетки хиляди бургазлии да потърсят отговор на въпросите си именно в smartburgas. Като например номера на важни горещи телефонни линии или къде в търговската мрежа могат да намерят дезинфектанти и пр.

Платформата вече публикува и математическия модел за заболеваемостта в града, включително и колко хора са карантинирани в момента.

„Специално за пандемията ние пуснахме два нови модула. Единият беше информационен, свързан с мерките срещу пандемията, а другият – образователен в помощ на родители и учители по време на дистанционното обучение – каза инж. Алексиева. – Направихме и тематичен чат бокс с актуална информация, свързана с подкрепящи мерки за бизнеса и пр.“



Smartburgas 
има мобилна версия. Засега тя е достъпна само за телефоните с андроид, но в скоро време ще бъде качена и във вариант за айфон, похвалиха се от общината. Така бургазлии могат да съберат в джобен формат целия Бургас и всичко свързано с кипящия живот в един от най-приветливите и модерни български градове.

Снимки: burgas.bg, smartburgas.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Турция ще продължи да подпомага България в борбата срещу пожарите

Турция ще продължи да оказва на българския народ необходимата подкрепа в отговор на бедствието с пожарите в страната. Това заяви Дирекцията по комуникациите на турското президентство в съобщение, цитирано от БТА. Дирекцията уведомява, че Турция, в..

публикувано на 18.07.24 в 11:59

Главното мюфтийство призова мюсюлманите да се молят за дъжд и да помагат в борбата срещу пожарите

Мюсюлманското изповедание в България призова своите служители, имамите и вярващите да се включат в гасенето на пожарите, които бушуват из страната и да подадат ръка на бедстващите. След Петъчния намаз в джамиите ще се състои и специална лекция (хутбе),..

публикувано на 18.07.24 в 11:17
Последиците от пожара в с. Воден

Турция изпрати на помощ 20 машини да гасят пожарите в Болярово и Сакар

Голяма част от пожара в с. Воден и край него е овладян, заяви вътрешният министър Калин Стоянов на брифинг. "През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка. Допълнителни трудности създаваше и постоянно обръщащата се посока на..

публикувано на 18.07.24 в 09:34