Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кой е „кръчмарят“ в политическите сметки на партиите

Снимка: БГНЕС

Парламентарните избори в България са на хоризонта. С началото на 2021 г. започна осезаема динамика в политическите структури. Президентът Румен Радев, който трябва с указ да насрочи датата за провеждане на изборите за народни представители, започна серия от консултации за справедливи, прозрачни и безопасни за здравето на гражданите парламентарни избори.

Известната като балансьор в политическата сфера партия Движение за права и свободи /ДПС/ стартира годината като обяви състава на оперативното си бюро, което ще подготвя изборната кампания. Централният съвет на партията прие и политическа декларация, в която се казва, че изборите през тази година ще бъдат изпит за всички партии и техните членове и симпатизанти: "Докато управляващите са част от кризите, а не от решенията, България ще изостава в развитието си от другите европейски държави и все по-трудно ще намира достойно място в региона и в Европа".

За "край на управлението на хунтата" и "преосноваване на социалната държава“ призова и олигархът Васил Божков, който укривайки се в Дубай, обяви онлайн, че създава политическа партия „Българско лято“.

Като контрапункт на обвиненията за несправяне с пандемията и породената от нея криза, управляващите от ГЕРБ започват годината с високо самочувствие и увереност. Самият премиер Бойко Борисов заяви, че след месеци „ще се окаже, че България най-правилно е управлявала финансите, икономиката и здравните мерки по време на кризата“.

"Коронавирусът ще бъде главният кръчмар в сметките на всички", коментира предстоящата изборна година социологът Първан Симеонов пред БНР. Според него важна ще е следизборната тактика на участниците в предстоящите парламентарни избори, и открои два варианта – всички срещу ГЕРБ или възроден ГЕРБ:


"Първият е всички срещу ГЕРБ, т.е. да се събере несъбираемото под формата на експертен или програмен кабинет, който да свърши някаква черна работа. Може би с ограничен мандат, а после страната спокойно да легне на нови релси. /…/ ГЕРБ надигна глава, патриотите също – главно покрай македонския казус ВМРО е изключително активна. ДПС също надига глава – Ердоган ухажва движението, което означава, че изоставя опитите да го разцепва. Дали пък не се задава едно ново пространство за маневриране на ГЕРБ. И тук се задава другият голям въпрос – ще се промени ли ГЕРБ, ще се промени ли и ДПС? Виждате, че една от модните клюки сега е "ГЕРБ с човешко лице", а една от модните спекулации е какво става с икономическото крило в ДПС, което олицетворяваме с образа на Делян Пеевски. Това ще е едно от нещата, които ще гледаме през 2021-ва. Ако това е възможно, ще има една голяма въпросителна в лагера на градската десница – ще приеме ли тя един ГЕРБ с по-западно лице, т.е. дали ще се коалира с настоящите управляващи или няма.“

Според Първан Симеонов преди протестите и коронакризата Бойко Борисов е мислел настоящият му мандат да бъде последен като министър-председател. „2020-та беше годината, която той си представяше като исторически бенефис, но се случи тъкмо обратното. Тъкмо протестите и коронакризата настървяват Борисов да мисли за още управленски мандат, защото той иска да остане с добро в историята, а 2020-а не предложи такава възможност", смята анализаторът.

Към настоящия момент социологическо проучване на "Екзакта" очерта четири политически сили, които със сигурност ще влязат в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС, а "Демократична България" и "Обединени патриоти" са с потенциална възможностда прескочат бариерата от 4%. Но политическите прогнози са трудни и сякаш единственото сигурно е, че следващото управление на България ще бъде коалиционно.

„На този етап коалицията, която може да победи на парламентарните избори през пролетта не изглежда никак – всеки може да се коалира с всеки, дори (настоящата опозиционна партия) БСП с ГЕРБ – коментира пред БНР анализаторът доц. Валентин Вацев.– От друга страна коалицията на всеки с всеки изглежда крайно непривлекателна. Обяснението е, че в България не съществуватморални, политически и идеологически мнозинства, а това е дълбоката слабост на политическия елит да стигне до съгласие по базисни въпроси. Съществува съгласие, че партията на Бойко Борисов трябва да бъде махната от власт, но това съгласие няма конструктивен характер, то е негативно. То не се основава на нищо, което може да се разгърне в бъдещето. Затова на този етап нито една политическа конструкция от предварителен характер не изглежда жизнеспособна".

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова

Още от категорията

България и Северна Македония обсъдиха възможностите за сътрудничество

Актуалното сътрудничество между България и Северна Македония бе фокус на срещата между българския посланик в Скопие Ангел Ангелов и специалния представител на правителството на Северна Македония за България Владо Бучковски, която се състоя на 1 март 2021..

публикувано на 01.03.21 в 15:51
Българска народна банка

Бели бюлетини от печатницата на БНБ за изборите

Хартиените бюлетини за парламентарните избори на 4 април ще са бели. Те ще са изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването. Ще се отпечатват от печатницата на Българската народна банка, като при..

публикувано на 26.02.21 в 11:37

“Тренд”: ГЕРБ води с 4,8% пред БСП за изборите

5 са сигурните формации в следващия парламент, 2 са на ръба. Това показва изследване на социологическа агенция „Тренд“ по поръчка на вестник “24 часа” в периода 12-19 февруари 2021 г. 47% от запитаните заявяват, че ще гласуват на парламентарните..

публикувано на 26.02.21 в 09:34