Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоят няколко тежки месеца за българската икономика

Снимка: архив

Макар 2020 година да остана в историята преди по-малко от седмица, последиците от Covid-кризата, която я беляза, още дълго ще оказват влияние върху психическото, емоционалното и най-вече финансовото благосъстояние както на българите, така и на всички останали народи по света. Не бива да забравяме, че с удрянето на 12-тия час на 31 декември, коронавирусът остана сред нас и въпреки започналата ваксинация, все още е непредсказуеми опасен. Друго събитие, което ще рефлектира върху всичко, което ни очаква през настоящата година е официалното отделяне на Великобритания от ЕС. Неслучайно, в интервю за програма Хоризонт на БНР, бившият финансов министър Симеон Дянков прогнозира, че 2021-ва ще е година на несигурността.

„Знам, че миналата година вече беше тежка за много бизнеси и сектори и вероятно на хората им дотегна все да бъде така. Реално обаче предстоящите месеци ще бъдат такива, защото от една страна има трудности с преразпределянето на ваксината, а от друга - инвестициите в България се свиха с около 60% и не мисля, че са останали някакви буфери в бизнеса. Досега благодарение на тях, както и на по-успешната политика на БНБ от гледна точка на ресурсите в банковата система, повечето фалити бяха избегнати. Предстоят още няколко тежки месеца за всички сектори, защото големите ни търговски партньори (в Германия, Великобритания и др.) отново се затварят един по един. Затова е много важно каква ще бъде политиката на настоящото, а и на следващото правителство през идните месеци, спрямо бизнеса и това с колко още е възможно да го подпомогне.“

Финансовият министър в първия кабинет на премиера Бойко Борисов все пак не спести похвалата си за това, че България е страната с най-нисък дефицит в Европа, както и за приложените мерки, запазили работните места в някои сектори, но посъветва, отделените за тази цел средства да не бъдат спирани, защото положението на българския бизнес ще остане тежко до есента.

Той е категоричен, че следващото правителство ще се изправи пред необходимостта от актуализация на бюджета още през април или май.

„Надявахме се, че това ще важи само за миналата 2020 година, но виждаме, че борбата с вируса продължава. Актуализацията през април или май ще бъде насочена към секторните политики. Макар че някои от досегашните механизми за помощ от страна на държавата, вече работят. Смятам, че следващо правителство ще започне да провежда такива целеви политики и по отношение на туризма, транспорта и търговията.“

Що се отнася до данъците, Дянков е убеден, че предстои сериозна данъчна реформа и промени:

„В момента, в който се промени пенсионната политика, вече е неминуема и промяна в данъчната. Аз не вярвам следващото правителство да започне точно с такава тежка задача, но в следващите 2 години очаквам сериозна промяна от гледна точка на повече и по-високи данъци. Възможно е ДДС да се промени и да скочи с 2-3%.“

Това е напълно възможен сценарий, тъй като постъпленията от ДДС съставляват между 60 и 65% от приходите от всички данъци.

Последиците от Брекзит също ще окажат своето влияние върху случващото се у нас през настоящата година. Сънародниците ни, които живеят и работят на Острова са около 300 000 души. Симеон Дянков изрази увереност, че част от тях ще се завърнат отново у нас, което в началото би създало трудности както на бюджета, така и в търсенето на нови работни места. Въпреки това той е убеден, че със своите знания и умения, завърналите се бързо ще започнат да подпомагат икономиката ни и това скоро ще се усети.

Редактор: Йоан Колев /по интервю на Снежана Иванова, БНР-„Хоризонт“/

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20