Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бесарабски българи празнуват Богоявление в Родопите

Храм „Св.Висарион Смоленски”
Снимка: pravoslavieto.com

Група бесарабски българи от Молдова се присъединиха към участниците в Богоявленския водосвет пред катедралния храм "Св. Висарион Смоленски" в Смолян, предаде БТА. 

"Чувството е голямо, драго ни е", заяви на чист български Юри Раданов. Бесарабските българи са на почивка в курорта Пампорово, където идват за втори път. Споделят, че много харесват Родопите. 

Молдовците развяха български флагове и знаменца с текст "Свобода или смърт" на тържествата пред храма, информира БТА. Разбрали за празнуването на Йордановден, следейки новините в местен интернет сайт.


Още от категорията

ЦИК активира формуляр за българите в чужбина

От полунощ на сайта на ЦИК ще е активна функцията за подаване на електронен формуляр за включване в избирателните списъци извън страната за парламентарните избори на 2 октомври 2022 г. На базата на подадените заявления от сънародниците ни..

публикувано на 16.08.22 в 18:30
Снимки: Uniunea Bulgară din Banat-România / Balgarskotu Društvu ud Banáta-Rumanija

Книга за банатския български диалект представят в Стар Бешанов, Румъния

В деня на храмовия празник на католическата църква "Успение на Пресвета Богородица" в румънското село Стар Бешенов ще бъде представена м онументалната книга на свещеника Яни Василчин - "Думите на банатския български диалект" ("Hurtite na Banátsćija..

публикувано на 15.08.22 в 15:49
Снимка: Българско училище ,,Паисий Хилендарски

Неделното училище в Лимасол за дванайсета година ще посрещне българските деца

Според неофициална статистика българите на остров Кипър наброяват между 50 и 70 хиляди. Много от тях възприемат пребиваването си в страната като гурбет – временна работа в чужбина за печалба или препитание, и живеят с мисълта един ден да се..

публикувано на 10.08.22 в 10:51