Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър и Виктория - най-харесваните имена и през 2020 г.

Снимка: Pixabay

За поредна година и през 2020 г. най-предпочитаните имена сред новородените в България са Александър и Виктория, съобщава Националният статистически институт.

При момчетата, наред с традиционните Георги, Димитър, Иван и Никола, преобладават и нехарактерни за българската традиция имена като Мартин, Даниел и Виктор. Все по-често се срещат и имена на български владетели - Борис, Калоян, Симеон, Самуил и други. Най-разпространените мюсюлмански имена при момчетата и през 2020 г. са Емир и Мерт. 

Челната тройка на най-често срещани имена при момичетата - Виктория, Мария и Никол, се запазва повече от пет години, като през 2020 г. веднага след тях са София и Рая. Най-разпространените мюсюлмански имена при момичетата са Елиф и Мелек.

Като цяло сред населението на България най-разпространеното женско име е Мария, а мъжко име - Георги. Сред мюсюлманските са Фатме и Мехмед.

Най-популярните фамилии за 2020 г. са Иванов/Иванова, Георгиев/Георгиева и Димитров/Димитрова.


Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Хърватия ще изгради своя военна база в Косово При посещение в Прищина хърватският външен министър Гордан Радман заяви, че Загреб се противопоставя на всяка промяна на границите в региона. След среща с първия дипломат на Косово Доника..

публикувано на 07.05.21 в 10:16

За седмица новозаразените с коронавирус са намалели с 44%

545 са новозаразените с Covid-19 за изминалото денонощие при 5733 направени теста, сочи Единният информационен портал. Положителни са 9,5% от пробите. Най-много са заразените в София - 92, следват областите Бургас с 86, Варна с 50 и Пловдив с 47...

публикувано на 07.05.21 в 09:12

Наситена програма в последните дни на парламента

Програмата за работа на парламента в неговите последни часове включва дневен ред от 13 точки. Последната от тях е парламентарен контрол върху министрите в оставка. В 6 от точките се предлага разглеждане на първо четене на промени в законите..

публикувано на 07.05.21 в 05:05