Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митични дракони превзеха София

7
Снимка: БГНЕС

23 анимирани дракона се настаниха в столичния парк „Възраждане” в първата по рода си изложба в България. Концепцията и оформлението на митичните същества са български, а експозицията запознава посетителите с драконите от цял свят.

„Идеята ни беше да представим образи от митологиите и легендите на Далечния изток, Япония, Корея, Иберийския полуостров, северните части на Европа, славянските митологии. Драконите в експозицията съответстват на легендите от тези части на света – обяснява Цветелина Грозданова, съуправител на агенцията-организатор. – Включени са също така дракони от фентъзи-книги, филми и видео игри.

Имаме и две „говорещи дървета” - те разказват истории, в които главните герои са дракони.”

Експонатите в изложбата Living Dragons - Wintertale („Живите дракони - Зимна приказка”) са високи от 2 до 8 метра. Към всяка от фигурите има описание на това, как са възникнали в различните култури или от кой фентъзи свят са те.

„Най-голям интерес предизвикват драконите, които децата могат да яздят – това са дракони от филми, които те често гледат по телевизията – продължава Цветелина Грозданова. - Интересен е най-големият дракон от северните митологии. Драконите от Европа и тези, които са познати на европейските народи, много често са свързвани с мощ и енергия, техните характери са по-скоро зли, те са доста хитри и умели и са по-страховити, отколкото източните дракони, защото във философията на Изтока образите им са по-скоро добри, те носят щастие. Така че драконите, които са по-страховити и зловещи, са по-интересни на децата.”

Всички фигури в изложбата са анимирани, движат се, издават различни звуци, с което предизвикват неподправен интерес. Преди да се настанят в София, интерактивните чудовища са показани в Израел, Саудитска Арабия, Полша и Украйна, където се приемат изключително добре и събират огромен брой посетители.

Драконите ще останат в столицата до 15 март, ще посетят още няколко големи града в България, а след това отново ще започнат своето пътешествие по света.

Изложбата е достъпна при спазване на всички противоепидемични мерки. Повече подробности чуйте в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Светлинен спектакъл обогатява програмата на тридневния музикален фестивал на Бузлуджа

Въздействащ светлинен спектакъл ще обогати изживяването по време на Open Buzludza Festival 2024. От 8 до 11 август пред  паметника, на поляната пред хижа "Бузлуджа" и в гората ще има богата музикална програма с обичани наши и чужди изпълнители...

публикувано на 08.08.24 в 06:55

Златни и сребърни съкровища, открити по българските земи, гостуват в "Двореца" в Балчик

Изложбата "Разкази от злато и сребро" на Националния исторически музей, подготвена за 100-годишния юбилей на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" - Балчик /някогашната лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург/, беше..

публикувано на 05.08.24 в 19:29

Варна отново дава сцена на творци в областта на експериментална музика

Програма, изпълнена с прояви надхвърлящи познатия ни стандарт, това обещават организаторите на фестивала RADAR , който се провежда от 2 до 4 август във Варна. Единадесетото по ред издание обещава да бъде пресечна точка на аудио-визуалните изкуства в..

публикувано на 02.08.24 в 10:20