Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова българска експедиция до Антарктида в условия на коронавирус

Българската база на остров Ливингстън
Снимка: Facebook /Bulgarian Antarctic Institute

Група от шестима български полярници се готви да отпътува за ледения континент на 12 януари. Нашата база се намира на остров Ливингстън, разположен в западната част на континента.

Но тази година проф. Христо Пимпирев, който от години оглавява изследванията на Антарктида, няма да замине. Въпреки това той ще продължава да ръководи екипа си дистанционно. Това се налага заради новите реалности, свързани с разпространението на Covid-19 по света. Сред рестрикциите на ледения континент е и забраната за достъп на хора над 60 годишна възраст. Към въпросната група спада и проф. Пимпирев.

В края на 2020 г. коронавирусът стъпи и на Антарктида. При тестване на чилийската база по Коледа бяха установени 36 носители на Covid-19 . Наложи се спешната евакуация на част от персонала и още по-сериозно затягане на противоепидемичните мерки на континента.

Затова, преди да стъпят на остров Ливингстън, българските полярници ще бъдат подложени на 14-дневна карантина в Чили. Чак тогава те ще могат да се отправят към ледения континент на борда на  испанския научноизследователски кораб "Есперидес", с който нашите съседи по база - испанските полярници, също пътуват до Антарктида.

През този сезон българските учени ще се радват на една ценна придобивка - интернет със сателитна връзка, който бе инсталиран миналата година на базата ни. Така всеки ден те ще има връзка с колегите и близките си в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35