Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова българска експедиция до Антарктида в условия на коронавирус

Българската база на остров Ливингстън
Снимка: Facebook /Bulgarian Antarctic Institute

Група от шестима български полярници се готви да отпътува за ледения континент на 12 януари. Нашата база се намира на остров Ливингстън, разположен в западната част на континента.

Но тази година проф. Христо Пимпирев, който от години оглавява изследванията на Антарктида, няма да замине. Въпреки това той ще продължава да ръководи екипа си дистанционно. Това се налага заради новите реалности, свързани с разпространението на Covid-19 по света. Сред рестрикциите на ледения континент е и забраната за достъп на хора над 60 годишна възраст. Към въпросната група спада и проф. Пимпирев.

В края на 2020 г. коронавирусът стъпи и на Антарктида. При тестване на чилийската база по Коледа бяха установени 36 носители на Covid-19 . Наложи се спешната евакуация на част от персонала и още по-сериозно затягане на противоепидемичните мерки на континента.

Затова, преди да стъпят на остров Ливингстън, българските полярници ще бъдат подложени на 14-дневна карантина в Чили. Чак тогава те ще могат да се отправят към ледения континент на борда на  испанския научноизследователски кораб "Есперидес", с който нашите съседи по база - испанските полярници, също пътуват до Антарктида.

През този сезон българските учени ще се радват на една ценна придобивка - интернет със сателитна връзка, който бе инсталиран миналата година на базата ни. Така всеки ден те ще има връзка с колегите и близките си в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20