Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Противоепидемичните мерки дават „изключително положителни данни“

Бойко Борисов: С консултациите президентът си измива ръцете за датата на изборите

Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов прекъсна редовния брифинг на Министерството на здравеопазването за пандемичната ситуация в страната свързана с коронавируса, за да се произнесе относно изявления на президента Румен Радев и свиканите от него консултации за датата на парламентарните избори.Много нечистоплътно е да искаш от медицинските специалисти да дадат прогноза за развитието на пандемията“, коментира министър-председателят колебанията на държавния глава дали вотът да се проведе на вече посочената от самия него като евентуална дата 28 март. Бойко Борисов попита също кой диктува на Румен Радев идеята за отлагането на изборите в момент, в който ГЕРБ е първа политическа сила, според социологическите агенции. Премиерът определи свиканите от президента консултации с медицински специалисти като опит за измиване на ръцете, още повече, че показателите за броя на заразените и на починалите в момента са най-ниски от месец насам. „Спорът ни не е политически, а махленски”, обобщи Борисов.

Относно пандемията, Борисов квалифицира противоепидемичните мерки като „най-меки и най-щадящи психиката на хората“ и в същото време „даващи възможност на икономиката да работи добре и да се покрият огромните разходи от коронакризата“.

Според здравния министър проф. Костадин Ангелов мерките са довели до изключително положителни данни и вече в 3 области – Кърджали, Разград и Габрово, броят на заболелите от коронавирус е под 120 на 100 хил. души.Излекуваните през последното денонощие са два пъти повече от новите случаи
, каза министърът. Заетите легла в болниците за пациенти с Covid-19 в по-леко състояние са 32%, а за приетите в интензивни отделения – 47 на сто. 2833 медици в момента са с коронавирусна инфекция от общо 9045 от началото на епидемията.

България заема 24-о място по заболеваемост в ЕС и трето по смъртност, съобщи държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев.7900 души до момента са се ваксинирали срещу коронавирус
, информира председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. Засега няма данни за странични влияния.


Снимки: БТА, БГНЕС

Още от категорията

Над 11 хил. българчета в чужбина се явиха на тест по роден език

11 246 деца от първи до седми клас в българските неделни училища се явиха на първия по рода си онлайн тест по роден език. През т.г. външното оценяване за владеене на български е по желание, но от догодина ще бъде задължително за всички ученици до девети..

публикувано на 16.05.21 в 16:23

Първият построен у нас хибриден екокатамаран ще акостира на пристанището в Бургас

С церемония на бургаското пристанище във вторник ще бъде посрещнат първият построен у нас хибриден екокатамаран, съобщиха от пресцентъра на “Пристанище Бургас”. Корабът е изработен в корабостроителницата в Царево по проекта “Плаване през Черно море” ,..

публикувано на 16.05.21 в 06:00

БАН представя нашата ваксина срещу Covid-19 през есента

Българската ваксина срещу коронавирус ще бъде представена на конгрес пред световната научна общност през тази есен, каза пред БНТ проф. Андрей Чорбанов от Българската академия на науките. Вероятно ще има две форми на препарата – инхалационна и..

публикувано на 15.05.21 в 11:20