Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо наричали Адриана Будевска “българската Сара Бернар”

Снимка: архив

Адриана Будевска остава в историята на родния театър не само със завладяващата си изява в над сто роли, но и с един пикантен факт – тя първа сред българските актриси се осмелява да излезе на сцената в оскъдно облекло.

Бъдещата театрална звезда идва на бял свят през 1878 г. в Добрич, броени месеци след Освобождението от османско владичество. След като завършва с отличие девическата гимназия във Варна, печели стипендия за Малий театър в Москва и в продължение на четири години се учи за актриса. Усвоила много от тънкостите на актьорското призвание, тя се завръща в България, за да блесне с драматичния си талант на сцената на Народния театър и да заслужи прозвището “Българската Сара Бернар”.

Освен че бива сполетяна от лични трагедии по време на артистичната си кариера – губи съпруга си и две от трите си деца, Адриана Будевска попада във вихъра на интриги и на унищожителни писания от критиката. Така едва 48 годишна тя е принудена със заповед на министъра на народното просвещение да слезе завинаги от сцената.

Днес домът й в столичния квартал “Лозенец” е превърнат в пространство за художествени дейности - сякаш да додава на артистите от попитата енергия, а и да не си отива споменът за голямата актриса, допринесла за създаването на българския професионален театър.

Още подробности за Адриана Будевска четете в “Къщата на София съживява спомена за голямата актриса Адриана Будевска”.

Още от категорията

Да си спомним за Йордан Радичков в най-българския от всички месец януари

Думите, с които можем да опишем творчеството и личността на неповторимия Йордан Радичков все не достигат. Светът, чийто създател е роденият в Северозапада писател, е търсен от мнозина мечтатели, чиято вяра в доброто и истинските човешки взаимоотношения,..

публикувано на 23.01.21 в 09:20

Антоновденски поверия и ритуали

Св. Антоний Велики е роден около 251 г. в Египет, умира на 105-годишна възраст, на 17 януари – датата, която е отредена в църковния календар за почит към паметта и делото му. Св. Антоний се счита за първия сред монасите, които се отдават на отшелнически..

публикувано на 17.01.21 в 07:05

Родопски маршрути - на гости в село Смилян

Ако питате нашите сънародници кое е типичното българско ястие, отговорът в повечето случаи ще бъде: „Бобът”. Приготвен под формата на ароматна чорбица, на изпълнена с ухания на диви треви яхния или витаминозна салата, бобът е част от българската трапеза...

публикувано на 16.01.21 в 08:10