Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шериф Халил Паша построил Томбул джамия от разкаяние

Снимка: Радио Шумен

След повече от десетгодишен труд Томбул джамия отново привлича погледите със своето великолепие от времето на градежа си през 1744 г. Архитектурата на разположения в Шумен мюсюлмански храм е повлияна от ориенталския стил “лале”, включваща елементи от френския барок.

Най-голямата джамия у нас е построена с дарения на Шериф Халил Паша паша от шуменското село Мадара и затова носи името на благодетеля си. Легендата разказва, че Шериф Халил Паша издигнал мюсюлманския храм от разкаяние, задето се отнесъл грубо към собствения си баща и родителят му не след дълго си отишъл.

Молитвеният дом се отличава с куполния си покрив, който за времето си бил единствен. Към високото 40 метра минаре водят 99 вътрешни спираловидно разположени каменни стъпала, а за подпорни колони на джамията служат колоните от двореца на първите български ханове в Плиска. Молитвената зала пък е изпъстрена с растителни орнаменти в различни цветове, с картини от Мекка и други красиви елементи.

Томбул джамия привлича вниманието на хора от близо и далеч като част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Ако искате да научите още за този паметник на културата, прочетете “Реставрацията на Томбул джамия или малка история за храма, времето и хората” от колекцията на Радио България.

Още от категорията

Да си спомним за Йордан Радичков в най-българския от всички месец януари

Думите, с които можем да опишем творчеството и личността на неповторимия Йордан Радичков все не достигат. Светът, чийто създател е роденият в Северозапада писател, е търсен от мнозина мечтатели, чиято вяра в доброто и истинските човешки взаимоотношения,..

публикувано на 23.01.21 в 09:20

Антоновденски поверия и ритуали

Св. Антоний Велики е роден около 251 г. в Египет, умира на 105-годишна възраст, на 17 януари – датата, която е отредена в църковния календар за почит към паметта и делото му. Св. Антоний се счита за първия сред монасите, които се отдават на отшелнически..

публикувано на 17.01.21 в 07:05

Родопски маршрути - на гости в село Смилян

Ако питате нашите сънародници кое е типичното българско ястие, отговорът в повечето случаи ще бъде: „Бобът”. Приготвен под формата на ароматна чорбица, на изпълнена с ухания на диви треви яхния или витаминозна салата, бобът е част от българската трапеза...

публикувано на 16.01.21 в 08:10