Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Важни ритуали и веселие съпровождат Бабинден

Снимка: БГНЕС

Бабинден е един от големите народни празници, посветени на жените. Той е неотменима част и от триадата Водици, заедно с Богоявление и Ивановден – свързани със здравеносната и пречистваща сила на водата, на които се извършва ритуално къпане. Но на Бабинден къпят само „бабата“ – селската акушерка или възрастна жена, която помага на невестите при раждането.


Празникът има далечни праславянски корени. През годините са се загубили обреди, свързани с обичая, но пък денят е изпълнен с много смях и веселие.

Както много народни празници, Бабинден се отбелязва на две дати – 8 януари по нов и 21 януари по стар стил.


За разлика Богоявление и Ивановден, които са големи празници и в църковния, и в народния календар, Бабинден е изцяло езически. Любопитно е, че когато Българската православна църква приема Григорианския календар и църковните празници се изместват с 13 дни, същото се случва и с Бабинден. В някои селища започват да го отбелязват на новата дата, но на много места държат на старата – 21 януари, която днес се чества и като Ден на родилната помощ в България. Така е и в село Лозен. Разположено в полите на Лозенската планина, селото е на 17 км от столицата, където работят и немалко от жителите му. Хората тук пазят старите обичаи. Пазят и Бабинден, макар и с някои осъвременени елементи. Ритуалите днес правят в читалището, където се събират млади майки, възрастни жени и деца.


Още за традициите на Бабинден прочетете в публикацията „Заиграло бабино оро“ от колекцията на Радио България.


Съставил: Албена Безовска

Още от категорията

Сурвакари ще гонят коронавируса в пернишките села

По традиция жителите на пернишките села и тази година ще запалят ритуалните огньове, за да отбележат празника “Сурва”. Обичаят, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, повелява местните да се маскират в нощта на 13 срещу 14..

публикувано на 13.01.21 в 13:16

Ритуалът „Иванови влачуги“ гони злото и носи здраве

Ивановден е един от най-тачените зимни български празници в новогодишния цикъл. Това е денят, в който Българската православна църква почита паметта на последния старозаветен пророк Свети Йоан Кръстител, който кръщава Иисус Христос в река Йордан...

публикувано на 07.01.21 в 07:15

Кукери гониха злите сили в Разлог

По традиция тази сутрин  кукерите в Разлог гониха злите сили в първия ден на Новата 2021 година , предаде БГНЕС. Думкане на тъпан и звън на чанове събуди жителите на Разлог в мъгливата сутрин.  Тъй като тази година местният кукерски фестивал..

публикувано на 01.01.21 в 12:55