Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Теодор Ушев - най-влиятелният аниматор в света през последните 25 години

Теодор Ушев
Снимка: Фейсбук

В международна анкета водещи критици, журналисти, куратори и фестивални директори са били помолени да определят имената на най-влиятелните фигури в световната анимация за последния четвърт век. Полученият резултат след допитването поставя на върха българския аниматор, художник и режисьор Теодор Ушев, съобщава БТА, позовавайки се на информация от екипа на артиста. Непосредствено след него се нареждат режисьори като Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура (Япония) и Игор Ковальов ( Русия/САЩ).

Анкетата е организирана от кураторите на Анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния център на Барселона, начело с Каролина Лопез. В нея участват 25 специалисти и историци от цял свят. Резултатите от допитването можете да видите ТУК

"Какво начало на годината! Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам" - пише във Фейсбук профила си Тео Ушев и обяснява: "Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл".  

Теодор Ушев, ''Физика на тъгата'', трейлър

Теодор Ушев е български мултимедиен артист, режисьор и графичен дизайнер. В последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада. В творческата си биография има повече от 15 филма, донесли му над 200 международни награди, включително: номинация за Оскар, "Кристал" от фестивала в Анси, Франция, Почетен медал от Френската академия за филмово изкуство "Сезар" и Награда за най-добър късометражен филм на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд "Златен Глобус". Член е на Американската Академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер е и на Ордена за изкуство и литература на Франция, припомня БТА.

Важна роля в началото на кариерата на Теодор Ушев играе и „Радио България“. Вижте и чуйте как - ТУК.  

Снимки: Фейсбук/teddy.ushev, www.animac.cat

Още от категорията

Агенцията за българите в чужбина е одобрила 84 133 заявления за произход

8474 албанци са получили одобрение по заявленията си за български произход от началото на 2015 г. до 7 юли 2021 г. Албанците са на пето място сред чужденците, на които са признати български корени. Пред тях са само Северна Македония, Украйна, Молдова и..

публикувано на 16.07.21 в 09:00
Димитър Димитров

В чужбина имаше условия за масово гласуване, но не и нагласа

Отсъствието на пълноценен район „Чужбина“ е сред причините за по-ниската избирателна активност зад граница, каза пред БНР Димитър Димитров от Централната избирателна комисия – ЦИК. „Бяха създадени технически условия – машините, за масово..

публикувано на 15.07.21 в 13:00

Няма изчезнали секции в Лондон, имало непотърсени

В нощта срещу 12 юли в Централната избирателна комисия – ЦИК не са отговаряли на трите посочени телефона за връзка със секциите във Великобритания. Това твърдят пред „Нова телевизия“ членове на избирателни комисии в Лондон. Затова част от членовете на..

публикувано на 13.07.21 в 10:20